Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Értékmentés Bétában, Dobóban és Vágásban

Simon Eszter | 2013.07.01. [13:40] | Utolsó módosítás: 2013.07.01. [15:18]

A Három Hegy Ifjúsági Egyesület legújabb projektje, hogy összegyűjtsék a Béta, Székelydobó és Vágás településeken fellelhető meséket, legendákat, hiedelmeket és anekdotákat, majd kiadják azokat.

szureti bal csoszok dobo vagas30_b Tavalyi szüreti bál Vágásban és Dobóban– még élnek a hagyományok a környéken

„Minél több emberhez jut el a tervünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy célba érünk. Szívünknek nagyon kedves témába vágtuk a fejszénket: meséket, legendákat, anekdotákat gyűjtünk településeinken. Szeretnénk egy olyan kiadványt az érdeklődők kezébe adni, ami hasznos a pedagógusoknak, újdonság a gyermekeknek és érdekes a felnőtteknek” – áll a Három Hegy Ifjúsági Egyesület szerkesztőségünkbe elküldött levelében.

„Az általános iskolások, fiatalok nem ismerik településeik történelmét, értékeit. Gyenge a helyi identitás és kötődés a szülőfaluhoz, környezethez. Az az érzése az embernek, hogy a fiatal néha jobban ismeri valamelyik amerikai nagyvárost, mint a szomszéd települést. Meséink, legendáink az öregekkel együtt múlnak el ebből a világból, nincsenek még felleltározva. Az alapfokú oktatásban nincs olyan anyag, amit a pedagógusok a helyi értékek megerősítésére használhatnának” – fogalmazták meg az egyesület tagjai.

Mivel minél több személyt akarnak mozgósítani, még ebben a hónapban A hét próba címmel  kisiskolásoknak és felsőbb tagozatosoknak rajzversenyt, illetve helyi mesék, mondák feldolgozásából színjátszó vetélkedőt szerveznek. A nyertes rajzokkal illusztrálják majd a kiadványt, melyből egyelőre 150 példányt tudnak megjelentetni, ennyire lesz elegendő pénzük.

„November második felében indulunk neki a gyűjtésnek, ami várhatóan két hónapot vesz majd igénybe, így előreláthatóan jövő év elején fejeződik be az adatgyűjtés. Tervünk szerint február 20-áig kézbe lehet majd venni gyűjteményünket” – írják a levélben. A projektről bővebben a http://www.give-get-do.ro/en/node/57 honlapon olvashatnak.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
2.
skodas
2013.07.01., hétfő [16:45]
Gratulálok, szép kezdeményezés!
1.
trabis
2013.07.01., hétfő [16:27]
A fejszét, általában ,fába szokták vágni,semmi esetre sem ,témába ! Tovább nem is olvastam. Mindenki azzal kellene foglalkozzon ,amihez ért. , Az ország is azért van ilyen "rózsás " helyzetben ,mert mindenki mással foglalkozik,nem azzal amihez ,bár konyít valamit!
Hozzászólások2