Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Komoly hátrányt jelent a román iskola az erdélyi magyar gyerekeknek

2013.03.14. [13:22]

Érzékelési problémák, megszólalástól való félelem és lemaradás. Ez vár azokra a magyar anyanyelvű gyerekekre, akiket román iskolába írattak. A szülők gyakran nem tudatosítják, mekkora kárt okoznak gyermeküknek azzal, ha nem az anyanyelvükön taníttatják őket.

nekunk-termeszetes_b
Még mindig elterjedt a szülők között az a nézet, hogy a román tannyelvű iskola sikeresebb jövőt, könnyebb érvényesülést biztosít a gyerekeknek. Kevesebbet hallani viszont arról, hogy ez miért nem igaz. Sok magyar családban a hagyománytisztelet és egyéb szempontok miatt nem kérdéses a gyerekek magyar nyelvű taníttatása. Az anyanyelvi oktatás hasznában viszont nem ezek a fő szempontok. Szakmailag egyértelműen alátámasztható, hogy a román iskolába kerülő magyar anyanyelvű tanulók nyelvi nehézségei gyakran olyan hátrányba hozzák őket az osztály többi tagjával szemben, amelyeket tanulmányaik során sok esetben már nem is tudnak behozni. Kiemelkedő tanulmányi eredményeket pedig csak nagyon ritka esetben várhatunk az ilyen diákoktól. Arról nem is beszélve, hogy tökéletes szinten sem a magyar, sem a román nyelvet nem fogják bírni még jó pár évig. A tanulmányi versenyeknél ez pedig alapfeltétel. A magyar anyanyelvű gyerekeknek azért is van nehezebb dolguk a román osztályban, mert nem tudnak kérdezni, így ezek a problémák csak egyre jobban elmélyülnek és nehezítik a tananyag megértését. Jelentős gond az is, hogy míg a román anyanyelvű gyerekek tanulni mennek a román iskolába, a magyar gyerekeknek először meg kell ott tanulniuk románul. Ez gyakran behozhatatlan hátrányt jelent náluk, a jó képességű magyar anyanyelvű gyerek sokszor emiatt lesz gyengébb tanuló. Fontos az is, hogy ha nem értenek valamit, szabadon kérdezhessenek a tanítótól vagy az osztálytársaiktól, ez pedig a román iskolában eleve lehetetlen számukra, mivel még nem tudnak románul. Ha a félénk gyerek anyanyelvén is bátortalanul szólal meg, akkor egy idegen nyelven még nehezebben teszi ezt. Március elsején elkezdődött a beiratkozás az iskolák első és ötödik osztályaiba. Ezzel kapcsolatosan fordulok felhívásunkkal, az Erdélyi Magyarságért Egyesület nevében, a szülök fele. Kedves anyukák és apukák! A gyermekeknek joguk van szüleik, nagymamáik és nagyapáik anyanyelvén tanulni! Adjátok meg gyermekeiteknek azt a természetességet, hogy sajátjaik között, egyenlő feltételek mellett kezdjék meg a tanulást, hogy az első években is értsék a tanító nénit és az osztálytársaikat!

Aszalos István, elnök

Erdélyi Magyarságért Egyesület

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
g.zoltan
2013.12.12., csütörtök [22:41]
Tisztelt Istvan!
Roman iskolat vegeztem es hala a jo Istennek a romany nyelvet beszelem.Az allamnak a nyelven tanulni nekem ok volt.Nem bannom sot ha majd gyermekem lesz csak is roman iskolaba fogom kuldeni.A mai magyar fiatalok annyira sem kepesek hogy annyit mondjanak Buna Ziua.Ahany nyelvet tudsz annyi ember vagy,van egy kozmondas.Amiert en a roman nyelvet tudom beszelni attol nem lettem Popescu,megmaradtam annak aki voltam.Csak sajnos sok szulo a nagy magyarsag mellet nem evszi eszre hogyha a fia leanya elmegy valamiert pl Brassoba annyira sem kepes hogy kerjen egy fagyit.Ugyhogy nem egeszen ertek egyet Onnel,tanuljanak magyarul ok,de az allamnak a nyelvet ahol elnek tanuljak meg,mert hasznukra valik,meg akkor is ha nem Bukarestbe fognak elni vagy dolgozni!
Hozzászólások1