Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Miért nincs autonómiája az erdélyi magyarságnak?

2013.08.17. [13:23]

Képviselőség, szenátorság, miniszteri tárca, busásan fizetett sarzsi és közben a koalíciók ellenére 20 éve nincs még autonómiája sem az erdélyi magyarságnak, pedig az a sztálinizmusban is létezett.

Ugyan a választási kampány idején az RMDSZ-es elvtársak, népszerűséget hajhászva rendszerint autonómiát „követelnek”, de a kampány lejártával a szót, hogy önrendelkezés csak ritkán halljuk a szájukból. Tetszik vagy sem be kell látnunk a magyar „érdekképviselet” csúfosan megbukott.

Lehet ugyan azzal érvelni, miszerint mindaddig, amíg Románia egységes nemzetállamként definiálja önmagát, a magyar politikumnak esélye sincs elismertetni a kollektív jogokat, de mindaddig, amíg pl. Marosvásárhelyen, a városi vagy a megyei tanácsüléseken még véletlenül sem szólal fel senki magyarul, holott úgy a városban, mint a megyében a magyarság számaránya jóval felülmúlja 20%-os küszöbértéket, – mely fölött már érvényes a többnyelvűséget garantáló Kisebbségi Nyelvek Chartája – csak azért, mert így kényelmesebb a többségnek, mert így nem kell fordítót fizetni, és amint azt töredelmesen be is vallották néhányan: a magyar szakkifejezéseket sem ismerik, holott nem lenne nagy dolog leülni egy délután, fellapozni egy szakszótárt, és utána nézni a magyar szakkifejezéseknek, csak hát egyszerűen nincs rá igény a részükről. Akkor legalább ne vallanák be, hogy nem ismerik anyanyelvüket! Ha pedig ezt valóban hiányosságnak tartják, akkor tegyenek ellene, és tanulják meg.

Egy képzett, intelligens ember számára nem jelenthet gondot megtanulni néhány új kifejezést. A többi már csak akarat kérdése! Akarnak-e anyanyelvükön felszólalni politikusaink, akiknek jogukban áll ezt tenni, akar-e magyarul beszélni a magyar? Gondoljunk csak bele, ha egy elvileg kisebbségek érdekeit képviselő politikus nem él a törvény adta jogával, hogy egy politikai tét nélküli helyzetben az anyanyelvén beszéljen, akkor a kulisszák mögött micsoda gigászi küzdelmet folytathat az autonómiáért, érdekérvényesítésért, kisebbségi jogokért?

Aszalós István, elnök, Erdélyi Magyarságért Egyesület

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
12.
ismeretlen87
2013.12.12., csütörtök [23:02]
Aszalós István, Ur
Ha nem azt irtam volna hanem azt hogy ELVTARS felkapna a vizet es........On ki es ki engedelye mellet nevezzi az RMDSZ-t elvarsnak?
Ha Onnek erre joga van,mert van demokraciank es ugy-e azt jelenti hogy barkit vagyis az RMDSZ-t le lehett mocskolni,mert ne talan nem ugy tancol ahogy en akarom huzni a muzsikat
11.
Frici
2013.10.28., hétfő [17:49]
Esvánka!Te miért nem oldottad meg mindazt amit itt hánytorgatsz?Könnyű bekiabálni a "peluzából".Így van-e Estvánka?
10.
drkotács
2013.09.26., csütörtök [09:18]
Úgy tudom, hogy a sztálinizmusban létező magyar autonóm tartomány, majd a maros-magyar autonóm tartomány sajnos csak parasztvakítás volt. Semmiféle jelentősebb döntést nem hozhatott a párt jóváhagyása nélkül, így példaként felhozni nem releváns...
9.
nocsak
2013.08.18., vasárnap [13:39]
@1.:
Hát ez nem analóg helyzet a sporttal, hogy ki kinek a szurkolója... Inkáb arról vagyon szó, hogy "gyilkosok közt cinkos, aki néma"... Az nem érv, és nem mentség, hogy az RMDSZ tagsága csupa jószándékú emberből áll, csak a vezetőség olyan, amilyen... Ez régebben állt a kommunista pártokra... legalábbis a pártsajtó szerint, tudja: s párt nem tévedhet, csak a tagok... Na nekem dumálhat bárki, szerintem aki az udémérére szavazott, annaak vállalnia kell a közösséget a vezetőivel... Abban viszont igazat adok önnek, egyeske, hogy az ellenzéki pártocskák egyelőre nem bizonyítottak. De ha az udémérének adott huszonhárom év bizalmat, akkor legyen türelemmel a többiekkel szemben is... Hátha...
8.
1.
2013.08.18., vasárnap [10:20]
Nocsakocska, nem állítottam, hogy minden rendben. Magad mondtad. De nem vagyok sem agymosott, sem talpmosott, sem rmdsz haszonélvező. Csak tisztán látok. Látom, hogy ők ahogy vannak, még mindig magasan a legjobbak a másik törpepárthoz viszonyítva. Nem állapíthatom meg, nincs jogom ezt leírni? Nem 2013-ban vagyunk? Diktatúra van még tán?
Miért lennék rmdsz haszonélvező? Ha a FC Bercelonának szurkolok, akkor rögtön katalán vagyok, vagy mi? Ez az amit nem bírtok felfogni, hogy az embernek lehet véleménye. Mert úgy vagytok beoltva, hogy csak a ti véleményetek létezik. A vélemény mellett persze vannak tények is. Az például, hogy a két kis párt ma még az rmdsz bokájáig sem ér fel. Ez nem vélemény! És nem tudtok engem arra kötelezni, hogy a széltolókra szavazzak vagy egy ilyen fórumon őket pártoljam.
7.
nocsak
2013.08.18., vasárnap [10:06]
@1.:
Ezek szerint akkor minden rendben, egyeske? Másodrendű állampolgári mivoltába belenyugodott ember vélekedése ez! Az ilyen vélemények megfogalmazói szerintem vagy agymosottak, vagy az rmdsz nevű érdek- és bűnszövetkezet haszonélvezői.
6.
1.
2013.08.17., szombat [20:26]
És kedves dikhed honnan tudja, hogy a távol maradt 60 százalék kire szavazott volna? Ha a péppárt széltolóit akarta volna székbe juttatni, akkor az a 60 százalék már urnanyitáskor ott tolongott volna az ajtókban, az urnáknál. De nem, valahogy mégsem akarták a péppártot. Nem eléggé.
5.
Phaxphey
2013.08.17., szombat [18:42]
@1.:
Rosszul tudod, kedves dikhed. A 86 százalék az kb. a 40 százalékos részvételnek a 86 százaléka. Nem 100 magyarból 86, hanem 100-ból 40-ből 30. Ami kétharmaddal kevesebb, mint ahányan 20 évvel ezelőtt szavaztak az RMDSZ nevű bűnszövetkezetre.
4.
nacionalista
2013.08.17., szombat [18:37]
@1.:
Nagyképűsködő,nagyokos hozzászólás.
3.
székely magyar
2013.08.17., szombat [17:32]
Igen ez egy nagyon jó és egyben szomoru irás is mert ez a valóság.Az ilyen képviselőket meg sem szabadna választani mert ezek tényleg csak a saját érdekeiket érvényesitik.Vesszen az udmr és vele a hasonszőrüek is.
2.
székely magyar
2013.08.17., szombat [17:29]
@1.:
Mély sötétségben és tudatlanságban tetszik élni.Gratulálok.
1.
1.
2013.08.17., szombat [15:54]
Nagyképűsködő, nagyokos írás. Már a második mondatában elvtársazza azt a szövetséget, melyre 86 százalék szavazott a legutóbbi választásokon s legalább ennyien fognak szavazni ezután is, a mitugrász egyesületelnöktől függetlenül. Akkor minden 100 erdélyi magyarból 86 elvtárs? Hol él maga, Aszalós?
Hozzászólások12