Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Alkoholra váltott jólelkűség

Fülöp-Székely Botond | 2017.01.31. [12:54]

fulop_szekely_botondNem maradt szó nélkül a polgármesteri hivatal és a helyi rendőrség közös élelmiszercsomag-osztása, amivel udvarhelyi rászorulókon próbáltak segíteni. Az erről tudósító, honlapunkon megjelent cikk szerzőjeként engem is többen felkerestek. A levélírókban egy dolog közös volt, mégpedig az, hogy mindannyian segíteni akarnak, de nem tudják, miként tehetnék ezt meg. A dilemmát néhányuk számára az okozza, hogy olyan esetekről is tudnak, amikor a rászorulók nem elfogyasztották az élelmiszert, hanem elcserélték, eladták. Ilyenkor a „kiskereskedés” végén alkohollá válik az adományként kapott eledel.

Valaki meglepődik ezen? Azoknak, akiknek alig háromszáz lejes nyugdíjból kellene megélniük, hozzátartozóik nincsenek és egészségügyi állapotuk miatt már mozogni is alig tudnak, milyen más alternatívájuk van hátralévő napjaik eltöltésére az egész napos kétségbeesésen kívül? Ez persze korántsem azt jelenti, hogy a segítségként kapott élelmiszer árát el kell inni, de a kérdés komplexebb, mint elsőre tűnik.

Elfoglaltságot kell teremteni ezeknek az embereknek, akik jobb híján az alkoholhoz fordultak. Lehetőséget arra, hogy hasznosnak érezhessék magukat. Ebben talán a civil szervezeteknek van a legnagyobb szerepük, amelyek jóval közelebb állnak a rászorulókhoz, mint egy hivatali alkalmazott, jobban átlátják a társadalmi problémát. Úgy gondolom, hogy beszélgetések kezdeményezésével, különböző foglalkozások szervezésével el lehetne érni, hogy ne az italospohár legyen a megoldás számukra. Már a puszta kapcsolatteremtés is nagy lépés lenne gondjaik kezelésére.

Egyébként teljesen jogosnak tartom azoknak a felháborodását, akik próbáltak már élelmiszercsomagokkal segíteni egy rászorulón, de ő visszaélt ezzel. Ennek ellenére nem szabad általánosítani, hiszen sokan megbecsülik a kapott élelmet, amely valóban létszükséglet számukra. Szerintem csak úgy lehet aggályok nélkül segíteni, ha nincsenek elvárásaink a másik féllel szemben. Mi megtettük a tőlünk telhetőt, és így vagy úgy, de kicsit könnyítettünk egy rászoruló mindennapi küzdelmén.

És igen: vannak, akik így gondolkodnak. A minap egy régi ismerősöm keresett fel, akiről tudom, hogy több társával együtt nehéz körülmények között él, mégis szeretnének másoknak adományozni. Elmondta, otthon fáznak, de van mit enniük, és árvaházban nevelkedve voltak már rosszabb helyzetben is. Örülnek, hogy segíthetnek. Élelmiszereket hoztak, de néhány vastagabb takarót is felajánlottak azoknak, akik igényt tartanak rá. Nem kérdezték, hogy kihez kerül. És kis csomagjuk célba juttatása hirtelen mindennél fontosabb lett számukra.

Úgy érzem, ha ezek után bárki alkoholra váltaná a segítő szándékkal összeállított adományt, azon már nem a felajánlóknak kell moralizálniuk.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
2.
sárréti
2017.02.13., hétfő [11:38]
Megértően, empatikusan kezeli a témát, az elesett, az élet peremén élő emberek sorsát.Óvakodik az általánosítástól. Nem lehet tudni, hogy mi, akik viszonylag konszolidáltan élünk, nem nyúlnánk - e a mindent feledtető alkoholhoz?
Gondoljuk át vélekedésünket, mielőtt ítéletet mondunk
Segítsünk, ahogy tudunk, ne intézzük el a lelkiismeret furdalásunkat azzal az általánosítással,. hogy "nem adok neki, úgyis elissza! "
Gratulálok a jólelkű szerzőnek!
1.
Grat
2017.01.31., kedd [19:49]
Véleményem szerint a székelyhon.ro-n az elmúlt hónap legjobb írása ez. Hatalmas gratula a szerzőnek, emberségből jeles.
Hozzászólások2

VÉLEMÉNY

Kovács Attila

Hogy egyre kevesebb a személyszállításra használható vasúti kocsi az országban, már jó néhány éve ismert, és az sem újdonság, hogy a vonatozók számának apadásával párhuzamosan a vagonok száma is szépen lecsökkent.

Szőke László

Már rég gyanús nekem, hogy miért is kullog Udvarhelyszék, Hargita megye az országos átlagfizetések toplistájának végén.

Rédai Attila

Be van nyújtva hát a számla suttyomban, a közvélemény háta mögött elfogadni kívánt btk-módosítás képében, aminek következménye nem egyszerűen az, hogy párezer fővel csökkenne a fogvatartottak száma.

Kovács Attila

Bő fél éve tart a bizonytalanság a csíkszeredai fizetéses parkolási rendszert illetően, ami az egyszerű polgár fejében úgy csapódik le, hogy mivel nincs kerékbilincselés, ha nem vásárol parkolójegyet, akkor nem is kell venni.

Alkoholra váltott jólelkűség

12:54 [2017.01.31.] Megtekintések száma2925

Ha nincs tovább

11:24 [2017.02.09.] Megtekintések száma170

Alkoholra váltott jólelkűség

12:54 [2017.01.31.] Hozzászólások2

Ha nincs tovább

11:24 [2017.02.09.] Hozzászólások0