Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Hiányzó magyarázatok

Kovács Attila | 2017.01.19. [12:59] | Utolsó módosítás: 2017.01.19. [13:13]

kovacs attilaBő fél éve tart a bizonytalanság a csíkszeredai fizetéses parkolási rendszert illetően, ami az egyszerű polgár fejében úgy csapódik le, hogy mivel nincs kerékbilincselés és semmilyen más bírság, megtorlás, ha nem vásárol parkolójegyet, akkor nem is kell venni. Vagyis úgy kell tekinteni, hogy a parkolás ingyenes, meg lehet állni bárhol, elfoglalni a mozgássérülteknek fenntartott helyeket, elállni kijáratokat, mert aki ügyesebb, az érvényesül, és autó mindig több van, mint parkolóhely. A helyzetet egyre inkább kezdte megszokni mindenki, és határozott vélemények, kijelentések formájában terjed már az az álláspont is, hogy bérletet sem kell venni, mert nem lesz rá szükség.

A történet másik része az a fonák helyzet, amely miatt a helyi tanács továbbra sem tudja elfogadni a fizetéses parkolás új szabályzóját. Tudniillik a prefektusi hivatal szerint a közlekedésrendészet láttamozására is szükség van ehhez, amit a polgármesteri hivatal kért is, ám a rendfenntartók szerint ők ezt nem tehetik meg, csak új parkolók esetében. Itt érkeztünk el a holtpontra, amikor minden érintett fél a saját igaza, véleménye vagy érdeke támogatására magyarázza, értelmezi a törvényt, amely a maga során szintén nem tartalmaz egyértelmű utalásokat. És három illetékes hivatalt megkérdezve senki nem tudta megmondani, hogy akkor most mi a teendő. Hogy netán ki kinek, és mi okból akar ezzel keresztbe tenni, illetve mitől tart, az sem egyértelmű. Minden esetre, a parkolási rendhez, szabályokhoz szokott autósokat, akik nem nagyon tudnak mit kezdeni a most egyre jobban teret nyerő öntörvényűséggel, már sikerült megzavarni.

A múltkor egyik utcán sétálva, ahol a papírforma szerint fizetéses parkolók vannak, kíváncsiságból nézegettem az autókat, és csak egynél láttam a műszerfalon parkolójegyet. Megnéztem a rendszámot is – Maros megyei volt. Talán jó volna nem elfelejteni, hogy a parkolójegy-vásárlás nélküli nyugalom és kényelem, a szabályok laza értelmezése a csendes átmenet egy parkolási káosz felé. És minél tovább tart a bizonytalanság, annál nehezebb lesz visszatérni bármilyen rendhez.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
***
2017.02.17., péntek [16:43]
[Nem ütötte a mércét]
4.
gysz
2017.01.30., hétfő [08:00]
Azt azért tudni kell, hogy mintegy ki pénzire épitették a parkolokat, azokat továbra is karban kel tartani, mintegy hogy azt ki teszi meg. Mert sajnos a parkolással megit ugy vagyunk hogy akinek nagyobb, drágább autora jutot azok a leg szemtelenebek a parkolásba.
3.
koves
2017.01.25., szerda [10:15]
Te csak ne adj otleteket,az adofajtakkal kapcsolatosan.Meg az hianyzik,hogy ,,illetekes elvtars´´ihletet kapjon.Meg az hianyzik,hogy ebben a termopanos vilagban dupla(uveges)adot fizessunk.
2.
Lecsapódott fejű eccerű polgár
2017.01.22., vasárnap [18:18]
Nos, az én fejemben imígyen csapódik le: fizetek, mert ebben az országban a lélegzetvételért is kell. De ha már fizetem, akkor szeretném tudni melyik kategóriába esik az indoklás: adó, dupla adó, egészségügyi hozzájárulás, kétszeres egészségügyi hozzájárulás, társadalombiztosítás, kétszeres társadalombiztosítás, nyugdíjhozzájárulás, kétszeres nyugdjhozzájárulás (aki valahol alkalmazotti minőségben tevékenykedik és ugyanakkor van egy sovány magánvállalkozása, tudni fogja miről beszélek). Útadó, gépkocsiadó, áruforgalmi adó, ingatlanadó... nézzenek vissza kicsit a történelemben, volt már kémény- és ablakadó is, ideje volna újrafeltalálni. Ez nem elég egy önkormányzat fenntartáshoz? Ha meg más oldalról közelítjük meg a dolgot, akkor rakjanak ki a parkolójegy automaták két oldalára egy-egy perselyt. Egyikre írják rá: Csíkszereda Önkormányzatát megsegíteni hivatott adományok, másikra meg: CityParking megsegítésére hivatott adományok. Esetleg a hátoldalára is egyet, mint: szociális segélyből tengődő ingyenélők, az elejére meg: betelepített egyenruhások fűtésére, lakhatási támogatására és veszélyességi bérpótlékára szánt adományok. Érdekes felmérés lehetne pusztán az oda gyűlt pénzek alapján ezek között egy fontossági/népszerűségi sorrendet felállítani.
1.
érintett
2017.01.21., szombat [11:31]
A lényeget próbálja ez a cikk is elfedni a mellébeszéléssel. Az emberek mit akarnak, azt kéne a sok 'érintett' hivatal is képviselje, és akkor nem lennének fennakadva a megoldáson sem: végezze mindenki a dolgát és rendben lesz minden. A rendőrség büntesse a tilosban parkolókat, a parkolással foglalkozó cég pedig béreljen/vegyen területet és ott szedjen parkolási díjat.
De míg mindenki a másikéval foglalkozik, addig marad a fejetlenség, ami jól jön a zavarosba halászó kiskirályoknak.
Hozzászólások5

VÉLEMÉNY

Kovács Attila

Hogy egyre kevesebb a személyszállításra használható vasúti kocsi az országban, már jó néhány éve ismert, és az sem újdonság, hogy a vonatozók számának apadásával párhuzamosan a vagonok száma is szépen lecsökkent.

Szőke László

Már rég gyanús nekem, hogy miért is kullog Udvarhelyszék, Hargita megye az országos átlagfizetések toplistájának végén.

Fülöp-Székely Botond

Olyan esetek jutottak a fülembe, hogy a rászorulók nem elfogyasztották az élelmiszert, hanem elcserélték, eladták. Ilyenkor a „kiskereskedés” végén alkohollá válik az adományként kapott eledel. Valaki meglepődik ezen?

Rédai Attila

Be van nyújtva hát a számla suttyomban, a közvélemény háta mögött elfogadni kívánt btk-módosítás képében, aminek következménye nem egyszerűen az, hogy párezer fővel csökkenne a fogvatartottak száma.

Alkoholra váltott jólelkűség

12:54 [2017.01.31.] Megtekintések száma2925

Ha nincs tovább

11:24 [2017.02.09.] Megtekintések száma170

Alkoholra váltott jólelkűség

12:54 [2017.01.31.] Hozzászólások2

Ha nincs tovább

11:24 [2017.02.09.] Hozzászólások0