Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Kartellgyanú, avagy miért élünk minimálbéren

Szőke László | 2017.02.07. [11:33]

Szoke Laci_2Már rég gyanús nekem, hogy miért is kullog Udvarhelyszék, Hargita megye az országos átlagfizetések toplistájának végén. Miközben a megye jó adófizető, fegyelmezett a Kárpátokon túliakhoz képest, valami mégsem stimmel: odalesz ez a fegyelem és fizetési hajlandóság, amikor a Hargita megyei, székelyföldi munkaadóknak saját alkalmazottaikat kellene kifizetniük. Az államot, az adókat, ha fogcsikorgatva is, de csak-csak kifizetik, ám valami egészen szélsőséges faszariság vesz erőt a helyi magyar vállalkozókon, ha saját munkavállalóiknak kell fizetést adniuk.

Az, hogy ebben a megyében mindenki (a többség) minimálbéren tengődik, nem lehet véletlen. Miként az sem, hogy rendkívül furamód a hasonló munkakörökben ígért juttatások szinte banira azonosak, függetlenül attól, hogy hányadik hasonló profilú cégnél keres valaki jobban fizető állást. A munkahelyváltás ugyan megtörténhet, de valamiért mindenki ugyanannyit fizet. Mintha kiegyeztek volna. Igen, pontosan! Kartellgyanú esete forog fenn, csak épp nem a termékek vagy szolgáltatások árait fésülik össze, hanem a fizetéseket. A kisokosok.

Anélkül hogy az udvarhelyszéki vállalatok kultúráját ostoroznám, halkan felteszem a kérdést, hogy mi a francért nem tudunk úgy tekinteni a fizetésre, mint a rezsire. Utóbbit a maga legtermészetesebb módján fizetjük, a fizetésekkel/emberekkel viszont rögtön ügyeskedni kezdünk, s van, akinek ez még jól is esik. Mármint az, hogy havonta sulykolja: a fizetés holmi munkaadói kegy, sőt sokak szerint ajándék, amiért minden alkalommal hálálkodniuk kell(ene) azoknak, akik egyébként előző hónapban megdolgoztak érte.
Tudom, Székelyföld valamiféle munkapiaci enklávéként is működik, hiszen véges azoknak a vállalatoknak a száma, ahová a nyelvazonosság miatt vándorolhat egy munkavállaló. És ezzel a helyzettel szépen vissza is élnek a munkaadók. Ha nem tetszik, mehetsz, úgysem kapsz ennél jobbat – hangzik el nemegyszer. Így nyomatékosítanak.

Véget kellene ennek vetni. Hogy hazudunk magunknak, mindenféle sötét molochot hibáztatunk (például a mindenkori román kormányt), aztán kiderül, nemcsak közünk van hozzá, hanem mi idézzük elő a nagyon alacsony átlagfizetéseket. Csak ezzel hallgatunk, ugye?

Nos, hogy változzon a helyzet, lapunk minden olyan vállalkozónak reklámkedvezményt ad, aki bizonyítani tudja, hogy az ő átlagfizetései meghaladják a minimálbért. Ahány százalékkal nagyobb az eltérés, annál nagyobb kedvezményt adunk. Persze a közép- és felső vezetők fizetésével nem számolunk, ők köszönik szépen, jól elvannak...

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
73.
DE_felesleges
2017.02.19., vasárnap [16:25]
Ide figyelj te topló, a valutaalap nem szól bele semmibe, ha nem veszel fel tőle kölcsönt. Magyarországról egyszerűen kitessékelték az IMF-et, pont most emelték a minimálbért és nem szólt (nem szólhatott )semmit az IMF. Persze a vállalkozók jajveszékelnek, de majd lenyugodnak. Mint megannyiszor, amikor emelték a minimálbért. Megy az élet tovább.
Nem kell mindent szentírásnak venni, amit a rádióban, TV-ben hallasz. Kell tudni szelektálni, csak persze nem akkora topló aggyal, mint a tied.
Ui.
Áldott szerencsénk, hogy nem az olyan s..ggfejek, mint te és akik még normálisan fogalmazni meg írni se tudnak, döntik el, hogy ki írhat ide véleményt és ki nem. Áldott szerencsénk! Épp elég nagy bajunk amúgy is, hogy túl sokan vannak az olyan s..ggfejek, mint te, mert szavazati joguk van. Ez épp elég csapásnak nekünk.
72.
bornemissza
2017.02.19., vasárnap [09:50]
Érdekes, hogy a 18-Udvarhelyi véleményére senki sem reagál. Pedig valós dolgokat feszeget.
71.
nem_felesleges
2017.02.17., péntek [09:01]
és jó lenne itt ilyeneknek ne engedjék meg hogy irjanak

mind "DE_felesleges" nek aki egy ribi
köszönjük szépen
70.
nem_felesleges
2017.02.17., péntek [08:51]
látszik mekkora tudatlan egy ember vagy

nem én mondom
se nem egy vállalkozó
hanem a kormány mindig ha fel akarja emelni a minimál bért
áh nem jó ha felemelik itt a béreket
Te semmit nem veszel be amit a Tévébe hallassz? na ez a bajod
mert A FMI ha kell ott tart sajtótájékoztatot
nem nállad a szobádba

tudod hogy mi az IMF vagy nem ?!
te akkora baromnak adsz enni
hogy nem is tudod
igen ők ellenzik ha szeretnéd tudni a Nemzetközi Valutaalap

látszik hogy még te sokat kellene tanulj hogy olyan dologba szólj bele amihez értessz is
olvass utánna rengeteg cikk van"FMI avertizează că vârful de creștere economică înregistrat în acest an de România va fi urmat în 2017 de o încetinire până la 3,8%, ușor peste avansul de 3,6% preconizat în luna aprilie, însă chiar și așa România va înregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de creștere economică din Europa. Pentru 2018, FMI estimează că economia românească va înregistra o creștere de 3,3%. "

na beleszol-e?
pont az hogy beleszol
nézz gyorsan utánna
és kérj elnézést legalább ha nem mástol akkor magadtól
hogy mekkora egy sutko barom vagy

ha te itt baromkodsz velem és másokkal
69.
DE_felesleges
2017.02.16., csütörtök [22:20]
"... egy román hirt is ha megnéznél
ott is mondják áh nem jó ha felemelik itt a béreket..."
Ki mondja? Egy vállakozó, mi? És mégis mit vársz tőle, te zseni? Hogy tapsikoljon örömébe? Te mindent beveszel, amit a román hirekben látsz, hallasz? Jó nagy baromnak adsz enni!

Az IMF, sehol se szól bele a bérekbe. Csakhogy lenyugodj. Ekkora barmot?!
68.
nem_felesleges
2017.02.16., csütörtök [14:04]
neked ha felesleges az a te bajod

és te nézzél utánna szépen akkora tudatlan vagy
egy román hirt is ha megnéznél
ott is mondják áh nem jó ha felemelik itt a béreket
te vagy az a kőagyú
az ilyen emberek miatt nem lehet , és nem lehetett haladni
hogy fel tudják emelni az emberek fizetését

ennyi az egész

romániába a béremelésnél igenis
beleszol az IMF
67.
DE_felesleges
2017.02.16., csütörtök [11:52]
Az a véleményem, hogy egy rakás marhaságot hoztál itt össze-vissza.
A vállalkozó nem fog észbe kapni itt holmi szájkaratézásoktól. Amíg még lesz egyetlen egy marha, mint te, hogy várja, hogy a vállalkozó észbe kapjon, addig ő egy petákkal se fog többet adni. Nem fog. Hogy lehet valaki annyira megátalkodott kőagyú, hogy negyed évszázad tapasztalatából se képes tanulni?
Az IMF ebbe nem szól bele. Honnan tudtál ekkora marhaságot szedni? Micsoda egy ökör lehetsz?!
66.
ittvan
2017.02.15., szerda [13:30]
http://szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/alulfizetett-szekely-munkaero-es-ami-mogotte-van

itt van én megkaptam nincs eltünve
keresd meg igy akkor bemásoltam a linket remélem engedi a webmester
65.
nem_felesleges
2017.02.15., szerda [13:28]
" Felesleges itt száj-karatézni vállalkozó és munkavállaló között. "
Nem felesleges ha egy vállalkozó is egy picit többet ad
aki neki dolgozik és ezt havonta akkor már jó jel

észbe kellene kapjanak hogyha nem lenne a munkása
akkor nem lenne semmije


és az igaz hogy nincs megfizetve a munka

"piacgazdaságban kereslet-kínálat határozza meg. "

mind lehet kereslet kinálat

mert a vállalkozok nem akarnak többet adni

----
és ez is
FMI , IMF-A Nemzetközi Valutaalap
, is beleszol
hogy nehogy nagyobb legyen az emberek fizetése

mi a véleményetek?
64.
ahhhogyne
2017.02.14., kedd [17:10]
szél fuvatlan nem indul,a cikk mondhatni leirta azt amiről évek óta tud és beszél mindenki Udvarhelyen. Gratula érte :) a kommentek is sokat elmondanak,az okos székelység több szinten is vágja a fát saját maga alatt... siránkozni mindenki tud,de hogy tegyen is a dolgok javára,a saját javára, annál kevesebb. az áruló 'képviselet'-ről meg nem is jó beszélni. ők tették csutakra Székelyföldet a júdáspénzért.
63.
kiváncsi-fáncsi
2017.02.14., kedd [10:19]
Miért vették ki az "Alulfizetett székelység.." c. cikket, egész jó kommentek voltak benne??
62.
62
2017.02.12., vasárnap [22:15]
Kartellgyanú ide, kartellgyanú oda, van két lehetőség:
1) Ha nem elég a fizetés, venni kell a kalapot és húzni oda, ahol megfizetnek. Nyugatra - például.
2) Ki kell harcolni a nagyobb fizetést. Ez már nehezebb - főleg seklerlandban - mert ehhez áldozatvállalás, összefogás, szolidaritás kell. Amiből persze a székelyben még az írmag sincs meg. Marad tehát az előbbi variáns.

Felesleges itt száj-karatézni vállalkozó és munkavállaló között. A fizetést is mint olyan a piacgazdaságban kereslet-kínálat határozza meg. Amíg a székely ennyiért is hajlandó vállalni a rabszolgaságot, addig hülyék is lennének a vállalkozók, ha többet fizetnének. Ez ilyen egyszerű. Nem értem, hogy nagyon sokan ezt miért nem képesek felfogni?
61.
Poloka
2017.02.11., szombat [16:28]
Mindenkinek adott a lehetoseg, de ha mindenki vallalkozna, onnek kevesebb vasarlo jutna. Ez azt eredmenyezne, hogy kevesebb embert alkalmazna, vagy kissebb fizetest tudna adni. Valakibol azert lesz vallalkozo, mert nem eleg neki a fizetes alkalmazottkent. Aztan mikor sajat cege lesz egyertelmuen gazdagodni akar belole, mert mi masert csinalna. De kozben minimal bert, vagy annal kicsivel tobbet ad a dolgozonak, es veri a mellet ,hogy o munkahelyet teremtett, jar a tisztelet. Ebben az elkurjantott mai vilagban egyaltalan nem eleg 1300-1400 lej havonta egy dolgozonak. Nem a munkaert aranyosan adott fizetessel van a baj, hanem a penz ertekevel. Lakber (500 lej), szamlak(100-600 lej), elelem (400-500 lej), esetleg egy auto ( akar olcsobb is - havonta uzemanyag, javitas - 100-300 lej), szuletesnap, eskuvo, nyaralas, tovabb mondjam? Nem egyoldaluan kozelitek a temahoz. Nem minden vallalkozoval van baj es nem mind aljas tolvaj, de teny, hogy sokan kihasznaljak az embereket. Aki nem, az nyugodtan olvassa az ilyen cikkeket es hozzaszolasokat, mert az o alkalmazottai rendes fizetest kapnak es azok nem is fognak haborogni nala.
60.
hmmmmmmm
2017.02.11., szombat [15:40]
igen pont ez

de egy ilyen ez meg külföldiek
Francia általában- és europai
a Nemzetközi Valutaalap elnöke

és a Világbank Elnöke az Amerikai , igy el van osztva

és a FMI , IMF , Nemzetközi Valutaalap
már az se tetszik neki ha 1450 Ron lesz Bruttó fizetés

miért nem cserélünk a bérekkel , olyan legyen itt mind franciaországban

és ott ilyen legyen mind nekünk , akkor nekik se tetszene igaz?
:)))))))))))))))))) DE HOGY BELE IS SZOLNAK
EZ ITT VALAMI NEM TISZTAFMI , IMF-A Nemzetközi Valutaalap
, is beleszol
hogy nehogy nagyobb legyen az emberek fizetése

mi a véleményetek?
59.
123
2017.02.11., szombat [15:35]
Mindenkinek nyitva van a lehetoseg, hogy vallalkozzon.


ok egy vállalkozó - ti is tudjátok mindenki nem lehet vállalkozó

de a vállalkozók is miből élnek?
miért nem lehetne felvinni az fizetéseket egy picit
minden hónapban?
nem egyszerre

mi az a minimálbér 1450 Ron bruttó ha lesz - kb 1000 Ron nettóban
igaz?
ez a legnagyobb baj hogy mindenki csak magát nézi
vállalkozókról megvan a véleményem

szinte egyik se rendes
tisztelet a kivételnek ,nekik gratula
58.
Kereszturi
2017.02.11., szombat [15:29]

Ez sajnos nem csak gyanú. Udvarhelyen nem tudom, de kereszturon 100% ra tudom allitani hogy mukodik.
8evvel ezelott tortent, egyetemistakent stoppoltam es fel vett egy kereszturra ceget inditani akaro kulfoldi vallalkozo. Elkezdtunk beszelgetni az orszagban uralkodo korrupciorol, hogy egy jottment titkarnovel sem tud semmit intezni ha legalabb egy csokit nem ad neki.
Akkor mondta, hogy (...) nem akart a vallalkozononak uzemelesi engedely adni. Hivatkozvan arra hogy túl magasak a fizetesek amit a vallalkozo szeretne a jovendobeli munkasainak adni es ez felboritja a varosban jol mukodo gazdasagot. Szoval a vallakozo bele kellett egyezzen, hogy o is a varos alltal megszabott fizetest fogja adni az alkalmazottjainak, annak erdekeben hogy engedelyt kapjon.

57.
egy vallalkozo
2017.02.11., szombat [15:13]
Szerintem az, hogy valaki vallalkozik, embereknek, csaladoknak megelhetest biztosit, azt tamogatni kellene es foleg tisztelni. Mindenkinek nyitva van a lehetoseg, hogy vallalkozzon. Az alkalmazott pedig eldontheti, hogy melyik vallalkozasban akar dolgozni, ugyanakkor a vallalkozo is eldontheti, hogy melyik alkalmazottat hogyan motivalja. Annyit nyujthat az alkalmazottnak amennyit o kap tole, ertekelheti a pontos, odaado munkat, a szakmai tudast, szakmai tovabbkepzesi hajlamot akar. Nagyon egyszeru ez az egesz, normalis gondolkodasu vallalkozok illetve alkalmazottak, kollegak kozott nagyon jol mukodhet es mukodik is. mindenkeppen mindket oldalrol meg kell kozeliteni a temat es nem egyoldaluan ahogyan Szoke Laszlo csinalta. Ezzel a cikkel nagy kart okozott a vallalkozoknak, kozvetetten a varosnak es ezzel minden lakojanak. tobb felelossegtudatot varnek el egy ilyen nevu es munkassaggal rendelkezo ujsagirotol.
56.
hmmmmmmm
2017.02.11., szombat [10:34]
Itt van a FMI , IMF-A Nemzetközi Valutaalap
, is beleszol
hogy nehogy nagyobb legyen az emberek fizetése

mi a véleményetek?
55.
K.J.
2017.02.10., péntek [13:51]
Az igazság, ahogy vannak a dolgok: Egy fiatal frissenvégzett, legyen az érettségizett, avagy az ő kategóriájában felsőfoku végzett, legalább 5 év tapasztalat után kezd valamihez érteni. Az csak illúzió, hogy érti a dolgokat. Hasznos tud lenni efektiv a fizikai munkaerejével, de más területen még nem. Ha magamat visszapillantva nézem, a legtöbb fizetést 30-35 évesen kaptam. Aztán mikor ez a tendencia elkezdett lefele hajolni, ami a fizetést illeti eljöttem saját vállalkozókent. Most jelenpillanatban sokkal nagyobb munkabíró képességem van, és több mindenhez értek mint akármikor az eddigi életkoromban, és mégis 8 órás munkahelyet nem találok, mert annyit amennyit ér a munkám a cégek nem tudnak ajánlani. Nem is tudom milyen tanácsot adjak annak akinek több tudása van, mint amit a piac befogad. Mit tegyen? Saját cég, vagy elfogadja hogy alacsonyabb mércével legyen mérve.
54.
ennyi
2017.02.09., csütörtök [16:14]
Kifejtenéd részletesebben a gondolatodat mert túl hülye vagyok ahoz,hogy értsem a kurjantásodat.
53.
buendia
2017.02.09., csütörtök [16:10]
Majd ha lesz autonómia akkor aztán lesz itt élet kies Székelyföldünkön !
52.
Poloka
2017.02.09., csütörtök [15:03]
Egy frissen vegzett embertol nem varhatod el a kepzettseget. Ha valaki nem volt soha peldaul ugynok, nem erthet egybol hozza. Meg ha csak mas profilu ceghez megy valaki dolgozni ,akkor is kell neki ido, hogy megismerje azt, amivel dolgozik. Ettol fuggetlenul nem kap kedvezmenyt se a tv, telefon szolgaltatasra, se uzemanyagra, de meg az alap elelmiszerekre se. Ez olyan mint a tanar-diak viszony. A tanarok rendre megfeletkeznek rola, hogy ok is voltak diakok ,de gyurjak le a garatokon a sok felesleges dolgot esz nelkul. Itt is van kivetel, nekem is volt olyan tanarom, aki 8ik osztalyban arra adott 5ost valakinek, mert bemagolta cakkra a roman lecket es annak adott 8ast, akinel latta, hogy igenis erdekli es gondolkodik is. Valaki azert indit ceget, hogy jobb megelhetest biztositson maganak es csaladjanak, aztan jon a sok adoval, a kulonbozo fizetnivaloval az alkalmazottak utan, stb. Nem kotelezo vallalkozni. Ha ertesz valamihez, el tudsz menni egy nagyobb vallalathoz, ahol meg vagy fizetve ;) Ugye ertjuk a lenyeget?
51.
ennyi
2017.02.09., csütörtök [14:46]
És azonnal felismerted a legnagyobb hiányosságot az alkalmazottakban: a szaktudás hiánya.Már csak hab a tortán gyenge termelékenység.
50.
Poloka
2017.02.09., csütörtök [14:04]
Tehat te alkalmaztal valakit, a rend kedveert feltetelezzuk, hogy egy tapasztalatlan kezdot. Dolgozott nalad X idot, ami alatt szerzett tapasztalatot, rutint, ismerettseget. Betanitottad, es jo esetben beteve tudta, mit hogy kell csinalni a cegednel, jo munka ero es penzt hozott neked. De te minimal bert fizettel neki, vagy esetleg kicsivel tobbet (bizti nem 2400 lejt), ezert az ismeretseget felhasznalva keresett maganak egy jobban fizeto allast, ahol majd ugyan ugy megtanul mindent es penzt hoz a munkaadonak. Csak eppen a jobb fizetes meg motivalja is. Te meg kezdheted elolrol valaki massal. Betanitas, megszokas, osszeszokas. Csomo energia es ido elvesztegetve ;)
49.
MuabDib
2017.02.09., csütörtök [13:50]
Most ment el egy alkamazottam 2500 nettot kap az uj munkahelyen, ugynoki allas, csak tudni kell romanul.
Mirol beszelunk ?Aki dolgozni akar az kap jo munkat es jo fizetest , csak az igenytelenek dolgoznak minimalberert.
48.
hunniaörök
2017.02.09., csütörtök [10:22]
Pedig ha több pénzt adnak az embereknek azok többet fognak vásárolni és a cégeknek meg a vásárlókra van szükségük. Így csak a rezsi cégek élnek amelyek mind Bukarestiek. Tehát kedves Székely vállalkozó adj pénzt és te is többet kapsz majd. Valahol, valakinek el kell ezt kezdenie és egész Székelyföldre ki kell terjeszteni.
47.
Poloka
2017.02.09., csütörtök [08:59]
Magyarazza meg nekem kerem, hogy ha a jobb elet remenyeben es persze a nagyobb jovedelemert valaki vallalkozast indit akar 2, akar 42 alkalamzottal, miert csodalkozik, amikor az alkalmazott kevesli azt a penzt, ami miatt O eleve ceget alapitott?
46.
Poloka
2017.02.09., csütörtök [08:54]
Fuggetlenul attol, hogy tenyleg van a ilyen "csoportosulas" es fuggetlenul attol, hogy egy vallalkozo mennyi adot, stb kell fizessen az alkalmazottja es a cege utan, gondolom egyet ertunk abban, hogy Szekelyudvarhelyen es vonzaskoreben nem keresnek sokat az emberek. Kivetel mindig van, mert van olyan vallalkozo, aki kepes felfogni, hogy kell egy minimum kereset ahhoz, hogy az ember meg tudja engedni maganak azokat a ma mar alap dolgokat, amitol embernek es nem szolganak erzi magat. Biztos nem egyszeru es olcso egy vallalkozast elinditani es fenntartani, de amikor a profitbol a fonok audit, mercedeszt, porschet vasarol, akkor hiteltelennel valik a sirankozasa. Nem szabad feledni, hogy azok a draga autok, lakasok, nyaralok, Miami nyaralasok azert johettek ossze, mert valaki minden nap dolgozott nekik.
45.
Fura
2017.02.09., csütörtök [07:22]
Sok szép gondolat, van igazság bennük.
Arról, hogy gyarmati, leigázott nép vagyunk ugyanilyen tudattal kevesen beszélünk.
Egyik alapvető ágazat kellene legyen az élelmiszer-előállítás, ami életben tart, táplál és felvidít. A saját föld adná a saját alapélelmiszerek nagy hányadát. Ezt a jogot milyen rég átengedtük a mindent messziről beszállító külföldieknek.
44.
ez már döfi
2017.02.09., csütörtök [00:49]
Tetszik hogy valaki a médiában is fel meri vállalni, ezt a "kartlellgyanú" elnevezeést .Megerősíthetem hogy ez nem csak Udvarhely hanem Háromszéken is vastagon jelen van, szégyen nélkül, és mindig a kormány a hibás . Csak egy dolgot nem veszünk észre hogy az eddig 27 éve majdnem minden kormányban volt magyar képviseletünk , ha nem akkor kiegyeztünk velük. Tehát kit kell hibáztatni? Ki kell törni ebből az elnyomó uram-bátyám válallkozó kartellból. Miért ne lehetne nekünk is hasonló munkáért hasonló bérezés mint más Romániai városokban? Akkor az RMDSZ kiskirályoknak is meg kellene az cégeikben emelni a fizetéseket és az nem jó, itt van a kutya elásva!
Üdv a székelyhonnak!
43.
ekkorabaromságot
2017.02.08., szerda [16:31]
hihetetlen, hogy ekkora baromságot tud írni valaki
42.
tudás
2017.02.08., szerda [11:14]
Nincs szükség kartellre ehhez, hiszen ha valóban össze akarnának fogni a székelyföldi vállalkozók, akkor a minőségi munkaerőben lennének érdekeltek, nem a minimálbérben, ami csak a túléléshez elég, a fejlődéshez édeskevés.
Itt a tudás hiányzik leginkább, a munkavállalókból, de a munkáltatókból is. A munkáltató leginkább 2 ok miatt nem ad nagyobb fizetést: vagy nem tudja kitermelni, vagy nem akar, mert hülye lenne többet fizetni, míg ennyiért is kap megfelelő munkaerőt. Az előbbitől mindenki meneküljön, az utóbbitól mindenki, akinek esze van.
Ez a jelenség figyelhető meg napjainkban is, akinek van esze, az vagy saját kezébe veszi a sorsát, vagy elhúz nyugatra, ahol legalább emberi bért kap.
Emiatt (is) egyre nehezebb helyzetben vannak az itt tevékenykedő cégek, a piac kirostálná az életképtelen vállalkozásokat. De sajnos a politika belerondít és tisztességtelen pénzekkel, megbízásokkal késlelteti ezt a folyamatot, élteti a haveri életképtelen cégeket, akik így még fenntartják egy ideig a minimálbéres állásokat.
Így összességében a munkavállalók a felelősek mindenért, hisz a vezetőket is ők választják és a munkaszerződést is ők írják alá. Nem is fog ez változni mindaddig míg csak siránkozni tudnak a sorsukon, ahelyett hogy megértenék tetteik következményeit és tanulnának a hibákból.
41.
Domokos László
2017.02.08., szerda [09:07]
Sokan,sokakat írtak....Globalizáció,nem mond semmit?Fogyasztói társadalom,ez se?Ez ellen egyre kevésbé lehet védekezni,felad(tuk)juk az önállóságot,pénzből élünk,mindenki egyre több flancot akar,hiszen nap mind nap,ezt nyomják a médiában,feladunk mindent a pénzért,és ha csak a pénztől függünk,onnan nagyon nehéz a visszaút ....és egyre nehezebb lesz mindenkinek.A legtöbb ember sok pénzt akar,abban látja a boldogságát és ezért hajt,de ha egyszer bejön neki,ami a ritkáb eset,akkor jön rá,hogy még se találja a helyét....valami,ami még mindig fontos,hiányzik....stb-stb-ezen miért nem gondolkozunk el?
40.
Külföldről
2017.02.08., szerda [01:05]
Nagyon jó a téma. Minden tiszteletem a László úrnak hogy ezt bátran leírta. Szerintem jogos a megállapítása miszerint kartellgyanú van a kis béreket illetően.Igen az ilyenfajta szolidaritást tapasztaltam már nagyobb vállalkozásokat müködtető vállalkozókkal kapcsolatban. Ez ellen eredményesen harcolni tenni nagyon nehéz. A legtobb változást abban látnék ha a térségben világhírű nagyobb cégek betudnák tennia lábukat. Is itt van a bökkenő. Miért nem történt meg ilyen jellegű beruházás az elmult 26 évalatt? Persze magyarázat az van erre bőven:nagyon magasak az adók nehéz ügyvitel, bürokrácia stb. És itt persze azt is leírom hogy egyetlen nagyobb vállalkozó sem örűlne ha holnap teszem fel meghírdetnének különböző szakmákban 500 állást átlagosan 800 euró bérért.Tehát vannak emberek akiknek addig jó ez a hely amíg ez nem történik meg. Sajnos az is igaz hogy nagyon rossz az infrastruktúra. Ilyen rossz utakkal messze elkerűlnek a potenciális beruházok.Nincsen még Erdélyt átszelő autópálya. Télen kataszrófálisak a kőzlekedési körülmények.Az hogy ilyen állapotok vannak csakis a helybéli ivállalkozóknak kedvez. Nincs konkurencia a béreket illetöen nem számmottevó a munkerő vándorlása. Persze a külföldi munkavállalás.. Még nem tömeges jelenség. Oda jó nyelvtudás meg szakmaismeret stb.stb. A remény hal meg legutoljára....Tiszteletem minden jóakaró embernek.
39.
Blazsek
2017.02.08., szerda [00:26]
Évek óta multinacionális cégeknek dolgozom. Itthon. Az átlagnál lényegesen magasabb bérért. Több nyelvet beszélek, ebből kettőt anyanyalvi szinten, kettőt társalgási szinten. Ha ehhez hozzáadjuk a 20 éves szakmai tapasztalatot, akkor össze is áll nagyjából a képlet, hogy mi kell a 21. században egy jó fizetéshez. Sajnos, de az igazság az, hogy amíg valakinek nincs versenyképes szakmai tudása és emellett sok egyéb dologban jártassága, addig a munkája csak ennyit ér. Ha úgy érzi, hogy többet, akkor Brassó, Kolozs , Temes sokkal többet fizet, de ahhoz minimum románul tudni kéne....
38.
Kisvállalkozó
2017.02.07., kedd [23:06]
Szurkolok neked! :)
37.
Nagyonkisvallalkozo
2017.02.07., kedd [21:59]
Jaj ne sirjon a szad, az amit te latastol vakulasig dolgozas cimszo alatt vegzel az nem mas mint, hogy ott vagy es hajtod az alkalmzottaidat minimalberert akik valoban dolgoznak helyetted, aztan a templomban vasarnap nagyon buszke vagy magadra, hogy te munkahelyeket teremtettel. Ismrerem a fajtadat...dolgoztam en is hozzad hasonlonak, aztan amikor bejelentettem, hogy sajat vallalkozast inditok majd belefulladt a rosszindulataba, mindent megprobalt, hogy letegyek a tervemrol de nem jott ossze neki. Jelenleg meg nincs alkalmazottam de ha lessz es latom, hogy ugyes akkor nem minimalberert fogom agyonhajtani pedig meg templombva se jarok.
36.
R.Sandor
2017.02.07., kedd [21:46]
Nem kell a rossz duma , adok zsebkendőre pénzt hogy legyen mivel törölgesd az álszent arcodról a könnyeidet !!!
35.
R.Sandor
2017.02.07., kedd [21:42]
Ne csodálkozz hogy a céged csak a bunkó parasztot vonzza . amíg azt gondolod hogy te szqrtad a spanyolviaszt a mikróválallatoddal ahol te vagy a GÓRÉ !!!
De szerencsére már csak pár év és szomorúan fogjátok tapasztalni hogy senkit sem érdekel a céged által meghirdetett állás , mert ti a saját bunkó törvényeitek foglyai lesztek ha nem vagytok képesek belátni azt a tényt miszerint A MUNKÁSNAK IS VANNAK JOGAI , és nem azért keres nálad munkát hogy rabszolga legyen , és mindig hazugságokkal etessétek .Valami már most elkezdődött mert munkást már nagyon nehezen kaptok már most kedves mikro izé Úr :)
34.
makrovallalkozo
2017.02.07., kedd [21:39]
Remelem tisztelettel varod azt a cikket is ami a hirdetesben kellemes munkakorulmenyek, veresenykepes fizetes, tovabfejlodesi lehetoseg egy het utan ird ala a minimalberrol szolo munkaszerzodest, lejart a munkaido de ezt meg meg kene oldani ma, holnap nem tudnal korabban kezdeni, fizetes ma meg nem lessz majd talan holnap, nembaj ha eltort a kezed kicsit ugy is bekene gyere, miert nem veszed fel a telefont egy csengetes utan..."fonokokrol" is. Persze tisztelet a kivetel.
33.
ejnye
2017.02.07., kedd [20:45]
Érdekes, senki sem mondja, hogy a sokat istenített UKKSZ is mozdulhatna valamerre, elvégre állítólag az fogja össze a kis és középvállalkozókat. Senki sem ajánlja, hogy az UKKSZ foglalkozzon a bérekkel, ne csak az adócsökkentéssel és politikával.
32.
mikrovállalkozó
2017.02.07., kedd [19:51]
Tisztelette várom a cikket az önéletrajzában megbízható, komunikatív, kedves, szorgalmas, pontos, fejlődni vágyó egy hét után unottan könyökölő, elfelejtettem felmosni, kicsit elkéstem bocsi, mondjad mit csináljak és csinálom (ha kedvem lesz), mikor lesz fizetésemelés?, hány nap szabit kapok a próbaidő után nekem jogaim vannak (kötelezetségem annál kevesebb).."alkalmazottakról"is. Persze Tisztelet a kivétel.
31.
guberáló..
2017.02.07., kedd [19:35]
Juj, nem jók az ilyen cikkek!
Még a végén kiderül, hogy nem az RMDSZ a hibás a székelyföldi alacsony átlagfizetésekért, vagyis nem az egyedüli hibás, jaj, jaj, jaj, mi lesz!?
30.
Kisvállalkozó
2017.02.07., kedd [19:27]
Nem tudom, hány vállalkozóval állt szóba mielőtt megírta a cikket, de ajánlanám, hogy nézzen körül a 2-3 személyt foglalkoztató kisvállalkozóknál, akik látástól vakulásig, hétfőtől szombatig dolgoznak, hogy családjuknak egy picivel többet tudjanak biztosítani mint az átlagember. Egyikük sem lett milliomos, legtöbbjük most is tömbházban lakik, használt autóval jár és nap mint nap csinálják tovább a szebb jövő reményében. Ezek az emberek biztosítják annak a 2-3 alkalmazottnak azt az 1200-1500 lejes nettó bért. De számoljon csak utána, hogy mennyi havi bevétele kell legyen ennek a pici cégnek, hogy 2-3 alkalmazottnak biztosítani tudja legalább ezt a fizetést, befizesse utánuk az államkasszába a költségeket, bért és rezsit fizessen, áram, telefon, internet, benzin, autójavítás, berendezés, számítógépek és még sorolhatnám. Aki benne van, csak az tudja. Úgyhogy mindenkit arra biztatok, hogy lásson hozzá, hozzon létre magánvállalkozást és próbáljon többet kihozni belőle mint amit nekünk sikerült! És ez nem irónia!
29.
vállalkozó
2017.02.07., kedd [19:22]
Kedves László! Szerintem téved, mikor általánosít és úgy állítja be a székelyudvarhelyi vállalkozókat mint pénzéhes kizsákmányolók. Elismerem, hogy lehet néhány vállalkozó, aki kihasználja alkalmazottait, de szerintem a többségük nem így viszonyul a dolgokhoz. Az alacsony béreket inkább a sokféle és magas adóknak tudom be, egy vállalkozó közel 60%-ot fizet az államnak minden munkavállaló után, ami főként azért van, mert a nagy, protekciós vállalatokat mindig kimentik adófizetési kötelezettségeik alól... Meg picit merész állítás, hogy Udvarhely összes vállalkozása összebeszéljen és kartellezzen.... Arra azonnal lecsapna a konkurenciahivatal, hiszen alig várják az állami szervek, hogy a vállalkozók hibázzanak, és meg lehessen őket büntetni, hiszen mint tudjuk a büntetés az közvetlenül az államkasszába folyik be és még az adóból sem leírható... Az ilyen cikkekkel az összes vállalkozó becsületébe gázol... Felteszem a kérdést: ha az állam nem támogatja a vállalkozókat, meg a civil szféra is ellene fordul, marad-e még valaki, akinek kedve lesz még ilyen mostoha körülmények között is vállalkozni és ezáltal embereknek megélhetést biztosítani? Majd az állam eltart minket?
28.
ennyi
2017.02.07., kedd [18:59]
Zagyvaság amit össze-vissza hordol.Amúgy arról nem informálódtál,hogy mennyi borravalót kap az a pincér feketén?Szerintem eleget mert hanem nem ülne ott.
27.
anonim3
2017.02.07., kedd [18:10]
Látom te már a gazdaságot lebontottad falvakra, remélem te sem vagy minimálbért kináló vállalkozó,vagy igen?
Tudod ugye ,hogy Udvarhelyen van olyan vendéglátó iparban dolgoztató aki a pincérnek 3,5 lejt ad ,ami jóval a minimálbér alatt van,dehát persze a gazdaság szarba van, mert csak 25 lej egy menü ital nélkül!
Ez a te gazdasági logikád és még sok hozzád hasonlónak!
26.
asdasd
2017.02.07., kedd [17:58]
Hogy kartell van az biztos, kb évente összeülnek a nagyobb helyi cégek vezetői és egyeztetik a béreket. Másik oldalon meg az országos statisztikában amit nem látsz, hogy valójában mennyit kap kézbe az az alkalmazott függetlenűl attól, hogy milyen bruttóval van bejelentve, de ettől függetlenűl is szarok a bérek a megyében.
25.
ennyi
2017.02.07., kedd [17:52]
A szerkesztő figyelmébe ajánlom,hogy Udvarhelyen a könnyűiparban dolgoznak a legtöbben ami köztudott,hogy sehol nincs megfizetve Romániában.
24.
ennyi
2017.02.07., kedd [17:49]
Nagyon sántít az eszmefuttatásod.Nyugaton azért kapnak többet mert ott sokkal erősebb a gazdaság.
23.
mefizu
2017.02.07., kedd [17:33]
A gazdasági jellegén túl ez egy bizalmi kérdés (is). Szerintem az "enklávéban" zenyim vagy alapon jószerivel megy a "mefizuzsebből" a minbér fölé alkotás, amit ugy-e nem lát a fiszk és a statisztikák sem ismerik. A melós pedig nyugdíjkor ocsúdik, hogy 15 eugénlát ér járulék s így ő is a kartell része volt.
Megiszik erre egy sört még azért is abból a manufakturás émelygősen édeskedvű szentdomokosi (B.Zs. szerint) lőréből, mert ugye az is székely, mint a volt főnöke. Hátha az ital ízvilága átjönne a mindennapba.
22.
Hara
2017.02.07., kedd [17:03]
2015. május 28.-án megjelent az erdélyi átlátszón egy cikk. Ha azt is elolvassuk, vajon mi lesz a véleményünk a nagy okoskodással kapcsolatban?
21.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.07., kedd [16:10]
Úgy tudom piacgazdaságban élünk. És mint olyan, a piacgazdaságban a béreket is kereslet-kínálat határozza meg. Amíg a székely birka ennyiért is hajlandó robotolni, addig hülyék is lennének, ha többet fizetnének.
Már számtalanszor leírtam: tőlünk nyugatabbra sem azért nagyobbak a bérek, mert az ottani munkaadót jobban átitatta volna a keresztényi szeretet, HANEM azért, mert ott annyit H A R C O L T A K ki. Viszont ez a kiharcolás áldozattal és szolidaritással jár. Amiből persze a székely híjával van. S ameddig nem változik meg a székely birkanép mentalitása, addig ez marad.
20.
ótonómiát bunkisztánnak!
2017.02.07., kedd [16:04]
TanácsosÚr, maradjunk a témánál! Ne mindig takarózzunk azzal, hogy "Ma...helyen", meg máshol mi van. Mi itt vagyunk, ezt szívjuk és ezzel foglalkozzunk. Ne mindig másokkal takarózzunk!
19.
bd1.
2017.02.07., kedd [15:54]
Igen, pont ott!
18.
Udvarhelyi.
2017.02.07., kedd [15:17]

Gratu Laci, a tema megér egy cikket, sőtt még annál is többet
Hogy miért ilyen alacsonzak az udvarhelyi bérek, hát gondoljunk csak bele..
Kezdeném a téma feszengetését a varosban nagyobb létszámu embereket foglalkoztato cégek neveivel-tulajdonosaval-erdekszférába valo tartozással
(...)
négy gyár kb 4000 embert foglalkoytat, igy az ott adott fizetesek meghatarozzak az udvarhelyi atlagot, igy a sarki papirüzletben se , az 1-2 embert foglalkoztato cégek se fognak sokkal több bért adni az alkalmazottaknak.
A peobléma ott lenne, hogy miért nem érkezett a városba nagyobb tömeget foglalkoztató befektető , hogy ne legyen konkurencia a rabszolga piacon ?
Igaz hogy a Sentega terjeszkedett volna a városunkban de nem hagyták, a meglévö termelés is falura szorult ?
Ki az oka hogy ennyire ellehetetlenedett a jo kereseti lehetöség a városunkba - fiataljaink ezért elvándorlásra kénszerülnek..
Vesézd ki a témát Laci, ha nem is tehetünk érte, legalább tudjuk hogy ki miatt élünk szarul :-(
Szebb jövőt !!!

17.
Utrik
2017.02.07., kedd [15:08]
A munkabérek alakulása inkább közgazdasági szempontból magyarázható. Addig amíg többségben lesznek azok a munkavállalók akik hajlandóak minimálbérért dolgozni, addig az átlagfizetés sem fog emelkedni. És az pedig, hogy mennyien hajlandóak minimálbérért dolgozni, egyenesen arányos az iskolázottsági szinttel és a szakképesítéssel. Persze nem csak ez befolyásolja, de nagymértékben magyarázza a fent állított tényt.
16.
U.S.
2017.02.07., kedd [14:31]
Kinek nem inge nem veszi magára. Örvendek, hogy van pozitív példa is. Amit írtam pár éve megtörtént és bizony még egyes cégeknél működik... de szerintem hasonló a helyzet egész Udvarhelyszéken, amint a cikkből is kiderül.
15.
TanácsosÚr
2017.02.07., kedd [14:29]
Érdekes cikk, de nem ez az első eset e téren, sőt ez még nagyon apró dolog a gépezetben. Valaki írta, hogy 500 és 1.000 Euro alatt nem kell menni dolgozni, megélni meg kell, élelmet vásárolni kell, számlákat muszáj kifizetni, legtöbb helyen ha kézben kapsz 1.800 - 2.000 RON-t akkor örülhetsz és viszonylag jó fizetésnek számít. Nagyon sok dolgot láttam már és tudok, vannak ezeknél rosszabb dolgok is, Ma...helyen a legnagyobb adócsalásoktól, feketézésig, feketén eladott árú és hasonló cégügyek vannak, nem kis cégekről beszélünk most, hanem nemzetköziről. Felvesznek valakit dolgozni 3-4 hónap után elküldik, a megígért fizetésnél kevesebbet adnak, több okra hívatkozva, minden 3-ik cég adót csal, most nem túlzok, ez köztudott. Nem általánosítok, csupán tényeken közlök. Székelyfölön is ugyan ezek a dolgok mennek, minél jobban gazdagodjanak a vállalkozók és a munkások épp, hogy megéljenek. Soha senkit nem fognak túlfizetni, sem megfizetni.
14.
Nos
2017.02.07., kedd [14:26]
Csak gratulálni tudok a cikkhez!
13.
2017.02.07., kedd [14:20]
Csak annyival egészíteném ki, hogy ezek az emberek nyomják a csepegő propagandát, hogy nincs elég szakiskola, mert senki nem akar dolgozni. Mindenki tudja, hogy a drága magyar vidék autonómiája azt is jelenti, hogy itt jóval kevesebbet fizetnek. Az autonómia jegyében. Próbálják meg a legegyszerűbb motivációt, a jó fizetést. Hátha önként jelentkeznek a szakosztályokba. Az autonómia és piacgazdaság nevében.
12.
777A777
2017.02.07., kedd [14:08]
Aztán, hogy más cégek hogyan játszadoznak, az az ők dolguk, de nem jó általánosítani.
11.
777A777
2017.02.07., kedd [14:06]
Kedves U.S. ne haragudj, de el vagy tévedve... Keresztúrhoz tartozik Bethfalva már rég és kb 60 emberből egy pár ember van minimálbéren a jelenleg ott működő kazán,kandalló és bojlergyárban, általában azok, akik most jöttek a céghez és nincsen tapasztalatuk, de amint fejlődésbe indulnak úgy automatikusan nő a fizetésük is legyen az csomagoló, lakatos, hegesztő vagy bármi. A kazánhegesztők sem "holmi" 1500-2000 lejekért dolgoznak, hanem jóval többért, mert megérdemlik, mivel nem egy könnyű szakma. Aki jól dolgozik, az jól is keres elven megy az a gyár.
Üdv.
10.
hunii
2017.02.07., kedd [13:50]
Egyszerü, ha adót vagy rezsit nem fizetsz, akkor annak súlyos következményei vannak, viszont ha fizetést nem adsz akkor nem történik semmi, az ember el jön kevésért is, az is jobb mint semmi, pontosan ezen kéne változtatni, viszont ez nagyon nehéz
9.
U.S.
2017.02.07., kedd [13:43]
Keresztúron ez a "megegyezés" nagyszerűen működik a cégek között. Történt, hogy beindult egy vállalkozás anno, ami nagyon jól fizetett, ezért az asztalosok is oda igazoltak. Ekkor ült össze a klikk az akkori polgármesterrel az élen, hogy valahogy beszéljék meg a fizetéseket, mert hanem munkás nélkül maradnak egyes cégek. Bediktáltak az említett cégnek, hogy mennyi lehet a fizetés és kész, hanem mehet innen - így konkrétan. Most, hogy az országos minimálbér emelkedik, egyes kapzsi cégvezetők gyüléseket tartanak, hogy a fizetésnek, ha növekednie kell (sajnálatukra), akkor a termelést is jobban kell sajtolják... No comment. Na ezért tartunk ott, ahol. Igaza van a szerkesztő úrnak: "a fizetés holmi munkaadói kegy, sőt sokak szerint ajándék, amiért minden alkalommal hálálkodniuk kell(ene) azoknak, akik egyébként előző hónapban megdolgoztak érte."
8.
ensemertem
2017.02.07., kedd [13:27]
En sem ertem, hogy nem kerul legalabb egy ember, akibe van annyi betyarbecsulet es ha nem is ezer euros fizeteseket, de legalabb 500 euro feletti fizetest ad kezbe a munkasainak!
Valoban letezik egy titkos osszeeskuves a szekelyfoldi vallalkozok koreben?
7.
szervezz
2017.02.07., kedd [13:19]
A két háború között minden munkavállalói szakágnak szakszervezete volt és kollektív munkaszerződése. Ez még azt is előírta, hogy csak szevezett munkásokat alkalmazhat a munkaadó (napszámosokkal, kulikkal nem dolgozunk). Az akkori Szociáldemokrata Párt támgatta ezeket, most csak a lopás van támogatva a vezetőknek (PSD).
6.
kommmentt
2017.02.07., kedd [13:03]
azt kell megszervezni ha nem adnak elég fizetést nem kell jelentkezni


500 euróért vagy akár 1000 euróért
kell elmenni csak

nem ilyen minimálbérekért
1450 Ron- ra akarják vinni még az is bruttó
egyből indithattak volna 2000 Ron és nettó- vagy 2500 Ron Nettó

mert az árak teljesen uniós árak
a FMI , IMF-A Nemzetközi Valutaalap
, is beleszol

milyen alapon? meg kellene ezt értetni hogy fizetés emelés kell már
nem vagyunk a kommunizmusban , stb

ha " szabad a piac , akkor minden szabad kell legyen"
5.
kommmentt
2017.02.07., kedd [12:54]
Figyelem !!! , - pont ezért kell kimenni külföldre dolgozni majd bebuknak !!!

erre nem is gondoltak?:)))
ha nincsenek megfizetve az emberek rendesen
elmennek
én nem is fogok itthon dolgozni csak külföldön
4.
gida
2017.02.07., kedd [12:36]
ott a pont!
3.
bd1.
2017.02.07., kedd [12:24]
Szervezkedni! Szervezkedni! és Szervezkedni!
1. Meg kell szervezni a munkavállalók érdekképviseletét és ha kell akár munkabeszüntetéssel is, de kényszeríteni a munkaadókat, hogy változtassanak a magatartásukon.
2. A rosszul fizetett munkavállalókat fel kell világosítani, tudatosítani kell, hogy az Ő munkájuk nélkül a vállalakozás voltaképpen egy intelligens nulla. Vagyis a tudás, az bizony hatalom. És ha nem tudnak kiegyezni a munkáltatóval, ott a lehetőség, lépjenek ki, alapítsanak maguknak egy új vállalkozást és onnantól kezdve a saját kontójukra dolgoznak. Bátorítani és támogatni kell minél több vállalkozás elindítását, mert verseny nélkül soha nem fog átalakulni a munka piaca.
2.
hargitai fecskemadár
2017.02.07., kedd [11:55]
Valami elkezdődött??
1.
hummentes
2017.02.07., kedd [11:41]
Végre valaki a lényeget piszkálja, itt Székelyföldön is.
Hozzászólások73

VÉLEMÉNY

Kovács Attila

Hogy egyre kevesebb a személyszállításra használható vasúti kocsi az országban, már jó néhány éve ismert, és az sem újdonság, hogy a vonatozók számának apadásával párhuzamosan a vagonok száma is szépen lecsökkent.

Fülöp-Székely Botond

Olyan esetek jutottak a fülembe, hogy a rászorulók nem elfogyasztották az élelmiszert, hanem elcserélték, eladták. Ilyenkor a „kiskereskedés” végén alkohollá válik az adományként kapott eledel. Valaki meglepődik ezen?

Rédai Attila

Be van nyújtva hát a számla suttyomban, a közvélemény háta mögött elfogadni kívánt btk-módosítás képében, aminek következménye nem egyszerűen az, hogy párezer fővel csökkenne a fogvatartottak száma.

Kovács Attila

Bő fél éve tart a bizonytalanság a csíkszeredai fizetéses parkolási rendszert illetően, ami az egyszerű polgár fejében úgy csapódik le, hogy mivel nincs kerékbilincselés, ha nem vásárol parkolójegyet, akkor nem is kell venni.

Alkoholra váltott jólelkűség

12:54 [2017.01.31.] Megtekintések száma2925

Ha nincs tovább

11:24 [2017.02.09.] Megtekintések száma170

Alkoholra váltott jólelkűség

12:54 [2017.01.31.] Hozzászólások2

Ha nincs tovább

11:24 [2017.02.09.] Hozzászólások0