Székelyhon.ro
2017. február 20., hétfő; Ma Aladár, Álmos napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Támogatott visszarendeződés

Rédai Attila | 2017.01.20. [13:42]

Redai AttilaHa valakinek kétségei lettek volna, hogyan fog működni ez az ország a PSD elsöprő választási sikere után, a napokban megbizonyosodhatott. Az elítélt Dragnea, miután bedobta különböző adómentességek és béremelések képében a mézesmadzagot, kiállította a számlát is. Ez sem érhet azonban senkit meglepetésként: tudni lehetett, hogy hatalomra kerülve a PSD elnöke azon mesterkedik majd, hogy a szabályokat átigazítsa az ő ábrázatára, s elfoglalhassa azt a pozíciót, amit szerinte ő igenis megérdemel: a miniszterelnöki széket. Köztudott: jelenleg törvénybe foglalt akadálya van annak, hogy egy jogerősen elítélt személy miniszterelnök lehessen Romániában. Nem számítva azt a tényt, hogy ő egy jogerősen elítélt bűnöző: egy normális országban felmerülne az a kérdés is, hogy milyen erkölcsi alapja volna neki az ország egyik legfontosabb tisztségének betöltésére. Egy normális országban lehet, még a politikából is száműznék a választási csalásért bűnösnek talált politikust. De ez persze Románia.

Be van nyújtva hát a számla suttyomban, a közvélemény háta mögött elfogadni kívánt btk-módosítás képében, aminek következménye nem egyszerűen az, hogy párezer fővel csökkenne a fogvatartottak száma, sok, korrupcióban bűnösnek talált haver is megszabadulna a fogdától. De Dragnea ravaszságát ismerve még azt is el tudom képzelni, hogy miközben a közkegyelem témájától hangos a sajtó, majd hirtelen felébredünk arra, hogy közben megszűnt a törvénybe írt akadálya annak, hogy ő miniszterelnök lehessen.

S miközben átértelmeződni látszanak az erkölcs meg a tisztesség alapfogalmai, az is gond, hogy közben az országot nem vezetik. Ha havazik télen, továbbra is lebénítja fél Romániát, sőt: elég ha havazás után fúj a szél. Katasztrófahangulatban tudósítanak a hírtévék arról, ha mínusz 10 fok alá süllyed januárban a hőmérők higanyszála, bezárnak a közintézmények, az iskolák. A főváros médiakormányzásra berendezkedett volt médiás főpolgármestere hatáskörét túllépve rendelkezik arról, hogy mikortól írhatnak be hiányzásokat az iskolák, gyakorlatilag felmentést adva a diákságnak a kötelező reggeli jelenlét alól. Még szomorúbb az, hogy az állam szakintézményei, a tanfelügyelőség, a minisztérium vagy maguk az iskolák szótlanul asszisztálnak ehhez. Miközben az, hogy nem lehet napokkal a havazás után sem normálisan közlekedni a román fővárosban, elsősorban a főpolgármester sara. Akit láttunk ugyan adóvevővel a kezében elszántan intézkedni a tévében, de az eredmény mégiscsak elmaradt.

De ami még ennél is súlyosabb, hogy egy, az őrizetbe vétel elől elmenekülő, körözött gyanúsított szökésből nem csupán befolyásolhatja a közvéleményt a zsebében levő hírtelevízió segítségével, földindulást tud okozni a legfontosabb titkosszolgálatnál is: a Román Hírszerző Szolgálat alvezére távozni kényszerül. Csak állunk és bámulunk azzal az érzéssel, hogy az események kiszabadultak az ellenőrzésünk alól. Úgy tűnik, a Colectiv tragédiája után a változás hívei hiába tűzték zászlójukra a jelszót: a korrupció öl, a választópolgárok többsége némi elemózsiáért cserébe visszaengedte székeikbe a gyilkosokat. Lehet újra utcára vonulni, tiltakozni, de a döntés már decemberben megszületett. Méghozzá demokratikusan.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
17.
kérdező
2017.01.29., vasárnap [10:19]
Tehát kérem irják meg, van-e , vagy nincs visszarendeződés
Romániában ?
Libbancsék meg ne a lehűlyézéssel, meg ov.-al legyenek elfoglalva.
16.
meg a kilenc
2017.01.29., vasárnap [09:39]
Baromságokat te irkálsz te szerencsétlen .
15.
röhej
2017.01.26., csütörtök [14:27]
Két óriási marhasággal állitotta meg az érdemi vitát erről a témáról, és az esetleges értelmes véleményeket is erről a nem is kis problémáról.
1.) Világraszóló botrány: a magyar miniszterelnöki irodát felujitják !
2.) Értelmes beirásának eredményeként felfedett néhány fickót akik OV-al tartanak !
14.
tévedések tragédiája
2017.01.26., csütörtök [12:23]
Pszihiátriai problémád van.
Romániában: szerinted van vagy pedig nincs visszarendeződés ?
Ja, nem én , hanem te ?
Hát nem.
Mert csak te. Bizonyitottad.
13.
???????
2017.01.26., csütörtök [12:19]
Mit keres itt Orbán Viktor ? Más a téma.
Meg az irodája ? Hogy feljavitsák ?
Nem hűlyéztem le senkit, de ez már obszesszió. Mikor mindenről csak a fidesz, meg ov. jut eszedbe.
12.
K.Sz.63
2017.01.24., kedd [08:50]
Egyetértek a 11. hozzászóló által leírtakkal, nekem is ez a véleményem.
11.
11
2017.01.23., hétfő [18:50]
Okoska, nem az "irodájára" költött, hanem a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki irodára. Fogadom, hogy ezt nem veszi be a kőagyad.
1) Az az iroda, nem az Orbán Viktor tulajdona - hanem a magyar államé.
2) Orbán Viktor nem lesz míg a világ miniszterelnök. Vagyis, más valaki fog utána abba az irodába költözni.
3) Az az iroda még messze nincs készen. Könnyen előfordulhat, hogy mire elkészül, arra OV már nem lesz miniszterelnök.
4) Az az iroda a magyar államot, a magyar nemzetet reprezentálja - azért mégse bútorozhatják be pozdorjalapokból készített bútorokkal, nem?

Mond te "nohat", alapból vagy ennyire kretén, vagy ilyenné képezted magad?
10.
pfff
2017.01.22., vasárnap [18:55]
"...cserébe visszaengedte székeikbe a gyilkosokat.".Nem kellene akkor szólni gyorsan az RMDSZ-nek is Rédai Attila, hogy figyelem bűntársai lettek a gyilkosoknak, mert azt hiszem maguktól ők még nem jöttek rá...
9.
Megfelelő
2017.01.22., vasárnap [06:21]
Mindenkinek van hibája, a Fidesznek is, de ha azzal sem tartunk, akkor kivel, talán van jobb nála?????
8.
nohat
2017.01.20., péntek [19:40]
No, sikerült kiugratni a bokorból a FIDESZ hivőket :))))
Tudjátok okoskák csak az irodájára mennyit költött az Orbán Viktorotok? Ha ezt csinálná a román miniszterelnök, üvöltöznétek a kommentekbe. No de ha Orbán csinálja, akkor az más.
Erre akartam utalni, hogy a kedves újságiró sosem fog Viktor aljas dolgairól irni, már azért sem, mert ezt a lapot is ők pénzelik!
Ilyen egyszerű!
7.
nyocnyocnyoc
2017.01.20., péntek [18:48]
Olyan analfabetizmusokat írsz, mintha a Megyeházán dolgoznál. Ócska demagógiád tényleg a neved jellemzői szerint Mobuturmec jellemedről árulkodik.
6.
nihát
2017.01.20., péntek [18:30]
A Fidesz? Nem szólok bele, nem értek hozzá. Azt látom viszont, hogy mit tett az országgal a PSD ellenzéke, mit tettek a Johannist hatalomra emelő maszkos háttérerők. A PSD angyal azok mellett. Hát a körözött ember pontosan arról a rezsimről beszél. Ez a cikkíró vagy nem Romániában él, vagy szándékosan nem akar tudomást venni a valóságról. Nem tudja vagy nem akarja tudni, hogy Romániának egy évig olyan kormánya volt, amelyet a Colectiv Club tragédiáját kihasználva állítottak fel a háttérerők.
Méghogy "Colectiv tragédia után a változás hívei"? Kérem szépen nem történt ott semmiféle változás, csak a PSD-nél sokkal sötétebb erő került hatalomra. Most jól vagyunk ahhoz képest.
5.
tévedések tragédiája
2017.01.20., péntek [15:14]
Itt a román belpolitikáról van szó.
Eltévesztetted a házszámot. A fidesz aljas dolgairól más lapokon hazudoznak a fajtádbeliek.
Irom neked, mindezt mély ellenszevvel.
4.
kubi
2017.01.20., péntek [15:13]
Nyilvánvaló volt, hogy mi fog történni: visszarepülünk az időben 25 évet. A Fidesz meg MSZP szerencsére nem kell azon töprengjen, hogyan szabadítsa ki az alapembereit, mivel ott vigyáztak arra, hogy még véletlenül se zárjanak be egyet sem, az "ellenfél" csapatából se.
3.
pelikan
2017.01.20., péntek [14:45]
A "FIDESZ aljas dolgairól" nyígjál az indexen vagy a 444-en, ott találsz elég követőt.
2.
Sese Seko
2017.01.20., péntek [14:42]
Hm.... a Fidesz aljas dolgairól .... de azért gondolom a gyereked után az iskolai támogatást azért felveszed amit a FIDESZ ad az erdélyi kisiskolásoknak vagy nem jól gondolom. Az ilyen ember söpredék ami vagy.
1.
nohat
2017.01.20., péntek [13:59]
Ez egy teljesen szubjektiv irás, kiváncsi lennék mikor olvashatok hasonlóan kritikus irást a FIDESZ aljas dolgairól a Csiki Hirlapban!
Jó vicc, ugye?
Hozzászólások17

VÉLEMÉNY

Kovács Attila

Hogy egyre kevesebb a személyszállításra használható vasúti kocsi az országban, már jó néhány éve ismert, és az sem újdonság, hogy a vonatozók számának apadásával párhuzamosan a vagonok száma is szépen lecsökkent.

Szőke László

Már rég gyanús nekem, hogy miért is kullog Udvarhelyszék, Hargita megye az országos átlagfizetések toplistájának végén.

Fülöp-Székely Botond

Olyan esetek jutottak a fülembe, hogy a rászorulók nem elfogyasztották az élelmiszert, hanem elcserélték, eladták. Ilyenkor a „kiskereskedés” végén alkohollá válik az adományként kapott eledel. Valaki meglepődik ezen?

Kovács Attila

Bő fél éve tart a bizonytalanság a csíkszeredai fizetéses parkolási rendszert illetően, ami az egyszerű polgár fejében úgy csapódik le, hogy mivel nincs kerékbilincselés, ha nem vásárol parkolójegyet, akkor nem is kell venni.

Alkoholra váltott jólelkűség

12:54 [2017.01.31.] Megtekintések száma2925

Ha nincs tovább

11:24 [2017.02.09.] Megtekintések száma170

Alkoholra váltott jólelkűség

12:54 [2017.01.31.] Hozzászólások2

Ha nincs tovább

11:24 [2017.02.09.] Hozzászólások0