Megújul a Hargita Rali

Megújul a Hargita Rali

Szinte teljesen megújul a megye egyik legnagyobb sportrendezvénye, a szeptember 26–27-én megrendezendő Hargita Rali, hiszen nemcsak a koefficiens terén volt előrelépés, hanem a szakaszokat illetően is, két pálya kivételével más helyszíneken fognak száguldani az erőgépek. Az elmúlt közel egy évben sok minden változott a Hargita Rali körül, a főszervezővel, Ferencz Csabával beszélgettünk.

Zátyi Tibor

2014. augusztus 21., 18:462014. augusztus 21., 18:46

2014. augusztus 21., 20:012014. augusztus 21., 20:01

 

– Sikeres volt a tavalyi Hargita Rali, de biztosan tapasztaltak hiányosságokat. Mivel lesz másabb az idei?

– Nyolc év szünet után én ralirendezésben „kezdőként” fogtam neki tavaly. A lelkesedés, ahogy ilyenkor lenni szokott, nagy volt. Természetesen voltak nehézségeink, amiken átléptünk, voltak olyan dolgok, amiket idén el szeretnénk kerülni, kiküszöbölni. Így gyakorlatilag majdnem a nulláról kezdtük az egészet, kivéve az alapot, azaz a székelyudvarhelyi központúságot. Ez megmaradt, a helyi önkormányzat részéről óriási segítséget kaptunk, kiemelném a ralihoz való nagyon pozitív hozzáállásukat. Ezt meghálálva ugyanúgy fogjuk megszervezni, mint tavaly, a Kossuth és II. Rákóczi Ferenc utcákban lesz a szervizpark. Ott lehet majd megnézni azokat a csapatokat, amelyek idejönnek és részt vesznek a versenyen.

A szuperspeciális is ugyanott lesz, mint tavaly, azaz a kórház, a rendőrség és a vasút környékén. Tavaly óriási tömeg gyűlt ott össze, 6–7 ezer ember, idén még többre számítunk, mivel tavaly sokan lemaradtak róla. Amin változtatni fogunk, az a biztonság terén lesz, azaz körbekorlátozzuk a pályát, a veszélyes zónákat pedig teljesen kiiktatjuk, ott nem lesz egy néző sem. Ki lesz hangosítva a verseny, így az emberek tudni fogják, hogy az a versenyző, aki jön, milyen eredményeket ért el, milyen autóval megy. Ezenkívül a tavalyi tapasztalatokból merítve idén 85–90 százalékban átterveztük a pályákat. Teljesen új szakaszaink is lesznek, így azon helységek önkormányzatainak, amelyek határában elhalad majd a mezőny, szeretném megköszönni, hogy mellénk álltak, így közösen népszerűsíthetjük a Hargita Ralit és vidékünket.

– Hol lesznek ezek az új szakaszok?

– Ezt csak augusztus 26. után tudom nyilvánosságra hozni, mivel szabályok kötik a kezemet, egy hónappal a verseny előtt lehet csak bejelenteni. Addig kérem a kedves olvasókat, legyenek türelemmel, hamarosan jövünk a frissítésekkel, és majd a Székelyhonról is értesülni fognak arról, hogy hol lesznek az új pályák.

– Technikai adatokról lehet beszélni?

– Igen, tíz gyorsasági szakasz lesz összesen, pénteken három gyorsasági és este a szuperspeciális, szombaton pedig újabb hat gyorsasági. Ezek hossza eléri majdnem a 130 kilométert, a verseny össztávja összekötő szakaszokkal, mindenestől 420 kilométer körül lesz. Ez romániai viszonylatban magasnak számít, gyakorlatilag az egyik legjobb összetételű verseny lesz a Hargita Rali, mivel egyik gyorsaságiról a másikra nagyon gyorsan át lehet jutni. A versenyzők pedig szeretik az ilyen pályákat.

– Kikre lehet számítani?

– A romániai mezőny mellett eddig nyolc magyarországi versenyző jelezte részvételi szándékát. Azonban gyanítom, hogy többen lesznek, mivel Magyarországról is nagy az igény, hiszen szeretik vidékünket, szeretnek itt versenyezni.

– Meglepetésvendégre lehet számítani?

– Az országos ralibajnok francia Francois Delecournak van egy olyan tulajdonsága, hogy idő előtt megnyeri a bajnokságot. Egyelőre van matematikai esély arra, hogy más is megnyerheti, ez a jászvásári futam után dől el. Beszéltem vele, mondta, hogy hallotta, milyen jó verseny volt tavaly nálunk, és idén ő is szeretne részt venni. Van pár meghívottunk, igyekszünk, hogy kiszolgáljuk majd a közönséget, a verseny hetén biztosan lesznek érdekességeink.

– Idén főtámogatót váltott a Hargita Rali.

– Így van. Nagy megnyugvásunkra hosszú évekre előre nagyon fontos partnerünk lett a Hargita Gyöngye részvénytársaság, a rali hivatalos megnevezése pedig Raliul Perla Harghitei lesz. Örvendünk, hogy a megyéből ilyen rangos támogató állt mellénk. Természetesen több partnerünk van, ezáltal is köszönünk a támogatóknak mindent, hiszen nélkülük nem tudnánk lebonyolítani ezt a versenyt. Médiatámogatóinknak is köszönet jár, hisz csak általuk tudjuk a ralibarátok és a nézők tudomására hozni, hogy milyen minimális kellemetlenségekre számíthatnak. Kis türelmet, toleranciát kérünk az emberektől, míg a verseny zajlik, előre elnézést kérünk a kellemetlenségekért. Azzal biztatom őket, hogy idén is Hargita megye egyik, ha nem legrangosabb sporteseménye lesz a rali.

– Nőtt a költségvetés?

– Igen, mivel tavaly belépő verseny volt, 0,8-as szorzójú volt a Hargita Rali, idén már egyes, ezáltal nőtt a költségvetés is. Számokban 50–55 ezer euró körüli lesz a költségvetés, reméljük, hogy a széle majd üti a hosszát, a kiadások és a bevételek fedik majd egymást.

– Mi a program?

– A verseny hetén, kedden és szerdán lesz a pályabejárás a pilótákkal. Szerdán délelőtt szeretnénk Csíkszeredában egy közönségtalálkozót is szervezni az ottani lakossággal és gyerekekkel. Megbeszéltem a csapatokkal, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a megyei önkormányzat épülete mellett tartandó eseményen, ahol az érdeklődők beülhetnek a versenyautókba, megnézhetik azokat. Szerdán délután a média és a pilóták részvételével bowlingversenyt rendezünk a Septimiában. A technikai és adminisztratív gépátvétel csütörtökön lesz, utána jön a shakedown Zetelakán, este pedig a hivatalos megnyitó a polgármesteri hivatal előtt, ahol bemutatjuk a csapatokat. Pénteken reggel pedig rajtol a verseny.

– Idén lesz udvarhelyi versenyző is a mezőnyben.

– Igen, idén Pethő Attilának sikerült teljesítenie a Román Raliszövetség által támasztott elvárásokat, így indulhat a Hargita Ralin, navigátora az Udvarhelyi Híradó munkatársa, Thomas Câmpean lesz. Említésre méltó, hogy Ferenczy Loránd is segíti munkánkat, aki a biztonsági autóval, azaz a 0-ssal fog részt venni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!