Hargita Rali: évről évre jobb lesz

Hargita Rali: évről évre jobb lesz

Fotó: Mihály Csaba

Az újraindított Hargita Rali történelmének legnagyobb részvételével – 47 páros nevezett be – járt le a hétvégi autós verseny Székelyudvarhelyen és környékén. Hargita megye legnagyobb sporteseményének főszervezőjével, Ferencz Csabával beszélgettünk.

Zátyi Tibor

2015. október 13., 16:522015. október 13., 16:52

2015. október 13., 17:052015. október 13., 17:05

 

A Hargita Rali szervezésének utolsó hétében már több mint harminc ember dolgozott a szervezésen, ennek is köszönhető, hogy a hivatalos személyek a technikai kivitelezés szempontjából mindennel meg voltak elégedve. „A szuperspeciális előtti éjszaka nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a szakaszt előkészítsük, szerencsére nem volt gond. Érdekes módon nagyon segítőkész volt mindenki, nem parkoltak ott, ahol nem kellett volna. Akadtak páran, akik később vitték el autójukat, de ez nem okozott gondot. A szuperspeciális lejártával igyekeztünk minél hamarabb felszabadítani a helyet” – mondta Ferencz Csaba.

Sűrűbb forgalom a hétvégén

Rendszeresen visszatérő panasztéma, hogy a rali ideje alatt a lezárt utcák miatt megbénul a város forgalma. „Idén nem volt probléma, csupán kicsit sűrűbb volt a forgalom a városban. Tavalyhoz képest jóval járhatóbbak voltak az utak. Csak az okozott némi nehézséget, amikor péntek délután két órára lezártuk a rendőrség előtti szakaszt. Az emberek részéről jogos az észrevétel, hogy megnehezítettük a közlekedést a városban, amiért ezúttal is szeretnék elnézést kérni tőlük, de ezt a rendezvényt nem lehet másképp megrendezni. Igyekszünk elérni, hogy jövőre még zökkenőmentesebb legyen” – folytatta Ferencz, majd hozzátette, hogy a hétvégén nemcsak raliverseny volt, hanem drámafesztivál és vadászkonferencia is, valamint átadták az új birkózótermet, ezekre az eseményekre pedig sokan érkeztek a városba. „Ne csak a ralisokra húzzák rá a vizes lepedőt, hiszen nem csak miattunk volt nagyobb zsúfoltság Székelyudvarhelyen” – fogalmazott a főszervező.

Tavalyhoz viszonyítva idén máshol tartották a csapatbemutatót és a rali végi díjátadót, a színpadot a Márton Áron téren emelték fel. „A helyszín tovább emelte a rali rangját, hiszen a város egyik legszebb helyén építettük fel a színpadot. Valószínűleg a következőkben is ott fogjuk elhelyezni, mivel ott nem zavarunk senkit” – mondta.

A szervezők azon is dolgoznak, hogy miképp lehetne még zökkenőmentesebbé tenni a város forgalmát, ennek is köszönhető, hogy az idei rali alatt nem volt zsúfoltabb a közlekedés, mint egy átlagos ünnep előtti hétvégén. A város központjában felépített szervizpark is visszatérő téma.

 

„Ez a legreprezentatívabb része a ralinak, bárhová megyünk a világon vagy az országon belül, a szervizparkok mindig a városok központjában vannak felépítve. Amúgy sincs más hely, hiába rakjuk ki a város szélére, ott nincsenek meg azok a körülmények, amelyek szükségesek. Úgy gondolom, nem okoz olyan nagy kellemetlenséget, hogy csütörtök reggeltől szombat estig zárva vannak azok az utcák, amelyek más nagy rendezvényekkor is le vannak zárva. Egyelőre ez a megoldás marad” – fejtette ki véleményét.

Murva helyett aszfalt

A következő Hargita Ralin már nem murván, hanem aszfalton fognak száguldani a versenyzők, míg az idei gyorsasági szakaszokon az ügyesség számított, jövőre a sebesség fog dominálni. „Sokan jelezték, főleg külföldről, hogy még többen részt vennének, ha aszfalton rendeznénk” – mondta erről Ferencz.

A további terveket is megosztotta a főszervező, egyelőre a pályákról összeszedik a jelzéseket, majd várják a szövetség részéről való hivatalos pontozást és a jövő évi versenynaptárt. Ferencz reményei szerint erre egy hónapon belül sor kerül, és azután állnak hozzá a következő Hargita Rali megszervezéséhez. „Egy olyan csapat áll mellettem, amelyben megbízom, idén pedig nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Nagyon jól érezték magukat itt, és visszavágynak, hiszen az országban máshol nem nagyon találkoznak ilyen vendégszeretettel. Mi ennek érdekében megpróbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, évről évre fejlődünk, számunkra az a legfontosabb, hogy a verseny minden évben meg legyen rendezve\" – zárta mondandóját a főszervező.

A Hargita Gyöngye Rali idén is óriási tömegeket mozgatott meg, nemcsak a gyorsasági szakaszokon, hanem a városban is, szinte minden szálláshely foglalt volt az elmúlt hétvégén. Udvarhely pár napig az ország középpontja volt, százezrekhez jutott el a híre – egyebek közt a szuperspeciálisról négyperces élő bejelentkezés is volt az M1 tévécsatornán.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!