Hargita Rali: nyári verseny lesz jövőben

Hargita Rali: nyári verseny lesz jövőben

Fotó: Pál Árpád

Két hónap sem telt el az idei Hargita Gyöngye Rali óta, Ferencz Csaba már a következő kiadást szervezi. Több változás várható, a 2017-es szezon rövidebb lesz, a Székelyudvarhely központú Hargita Ralit pedig nyáron, július 14–16-án fogják rendezni.

Zátyi Tibor

2016. december 22., 16:142016. december 22., 16:14

2016. december 22., 16:362016. december 22., 16:36

Először versenyeztek aszfalton a Hargita Gyöngye Ralin, az idei megmérettetést követően Ferencz Csaba főszervező elmondta, csapata számára nagy kihívás volt a murváról való átállás. „Volt egy félsz bennem, hiszen egy ilyen váltáskor mindig vannak ismeretlenek, előre nem látható dolgok. Éveken keresztül murván ment végig a mezőny, minden technikai részét ismertük. Nehéz volt a váltás, de szerencsére mindenki mellénk állt és támogatott, így sokkal gördülékenyebben ment a szervezés, mint amire előzetesen számítottam” – mondta a főszervező.

Ferencz szerint több változás várható a jövőre jubileumi kiadásához érkező ralival kapcsolatosan. „Nem számítottunk arra, hogy az autók bizonyos kanyarokban ennyire kihordják az út széli köveket az aszfaltfelületre. Erre ezentúl jobban odafigyelünk, hiszen nem csak az utak helyrehozásával volt több dolgunk, hanem a hátrébb induló versenyzők hátrányba kerültek, mivel mocskos volt a felület” – vázolta.

Az idei Hargita Gyöngye Rali zárta az országos bajnokságot, ennek ellenére óriási érdeklődés övezte. A 2016-os bajnoki idényben Székelyudvarhelyen volt a legnagyobb részvétel, a benevezett 60 párosból végül 58 duó állt oda a rajtvonalhoz. „Mindez olyan körülmények között történt, hogy a Hargita Ralival egy időben más raliversenyeket is rendeztek, többek között a magyarországi Mecsek Ralit. Ha máshol szabad lett volna az az októberi hétvége, közel nyolcvanan nevezetek volna be” – vélekedett a főszervező.

Jövőre Tulcea nélkül

A megszokottól eltérően a 2017-es idényben csak hét versenyt bonyolítanak le, a Hargita Gyöngye Rali pedig az ötödik állomás lesz, és nem az utolsó, ahogy történt az elmúlt években. „Különböző okok miatt jövőre csak hét verseny lesz, a tulceai nem része a versenynaptárnak. Az idei szezon végén megkerestek a szövetség részéről, hogy mi lenne, ha nyáron szerveznénk meg a Hargita Gyöngye Ralit. Én örömmel vágtam bele, hiszen szeretek váltani és újabb kihívások elé állítani a versenyzőket. Így végül július közepén rendezzük a 25. kiadásához érkezett ralit, ennek megfelelően készülünk, több meglepetésre is lehet számítani” – folytatta.

Ferencz szerint a benevezők száma könnyen rekordot dönthet, számításai szerint a teljes román mezőny jelen lesz Székelyudvarhelyen, továbbá Magyarországról legalább tucatnyi páros indulhat el a ralin. „A magyar versenyzők is el tudnak jönni, köztük a 2012-es Európa-bajnok Botka Dáviddal. Mindenki javára válhat, amikor egy Eb-győztes a friss junior világbajnok Simone Tempestinivel harcol” – tette hozzá.

Csíkszereda is potenciális helyszín lehet

Az idei pályákkal kapcsolatban kevés változás várható, a főszervező szeretné tovább bővíteni a versenyt. „Annak ellenére, hogy Székelyudvarhely a központ, továbbra is az egész megyében gondolkozunk. Nagy az igény, hogy Csíkszereda környékén is szervezzünk gyorsasági szakaszokat. Amint elmegy a hó, keresünk egy csíki szakaszt, ahol végig tudjuk vinni a mezőnyt. Az ünnepek után minden követ megmozgatunk, hogy összerakjuk a következő verseny költségvetését, párhuzamosan vele építjük a verseny logisztikáját és útvonalát. Ha megmarad a mostani konfiguráció, akkor a következő rali is megközelítőleg 130 km hosszú lesz, ha tudunk bővíteni, akkor ez a szám növekedni fog” – zárta a beszélgetést Ferncz Csaba főszervező.

A 2017-es román ralibajnokság állomásai:
március 31.–április 1.: Brassó
május 5–6.: Kolozsvár
június 2–3.: Arad
június 17–18.: Bákó
július 14–16.: Székelyudvarhely
szeptember 8–10.: Jászvásár
október 7–8.: Szeben

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!