A csíki korong két oldala

A csíki korong két oldala

A Csíkszeredai Sportklub több jégkorongozója hónapok óta várja az elmaradt juttatások kifizetését. Egyesek már nem is tagjai a keretnek – más ország bajnokságában hokiznak, vagy abbahagyták a profi jégkorongozást –, de abban reménykednek, hogy talán egyszer csak megkapják a szerződésben megígért pénzüket. 

Gerczuj Tímea

2017. január 20., 21:262017. január 20., 21:26

Hetek, hónapok óta hallani a Sportklub háza tájáról, hogy gondok vannak a hokisták béreinek, valamint egyéb juttatásainak kifizetésével. A legtöbb sportoló a 2016. március elsején megnyert kupadöntőért megígért személyenkénti ötszáz euróját várja, lassan egy esztendeje.

Majd hétfőn...

Lapunknak a Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesületén keresztül sikerült felvennie a kapcsolatot a klub néhány volt idegenlégiósával. A 2015–16-os idényt a Csíkszeredai Sportklubnál lejátszó szlovén Ziga Kuzman megkeresésünkre arról számolt be, hogy bár távozásáig (2016 tavaszáig) megkapta a fizetését minden itt töltött hónapra, a 2016 márciusában megnyert Román Kupáért a szerződésben szereplő prémiumot már nem. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy ittléte alatt a fizetések folyamatosan késtek, akár heteket is.

„A vezetőség mindig azt mondta nekünk, sportolóknak, hogy majd hétfőn kapunk fizetést, de az a hétfő sosem akart eljönni” – emlékezett vissza. A jelenleg a francia másodosztályban (a HC Val Vanoise csapatában) jégkorongozó sportolótól azt is megtudtuk, hogy a vezetőség kommunikációja a játékosok felé sok esetben nem a megfelelő hangnemben zajlott, és a román bajnokság tavalyi döntője után teljes mértékben megszakadt.

„Szerintem a játékosok egész jól végezték a feladatukat a szezonban, de ez a jégkorong, a döntőben sosem tudhatod előre, hogy ki fog győzni. A döntő után azonban már nem láttuk többet az elnököt, nem köszönt el vagy mondott bármilyen beszédet” – summázta. A csalódott játékos lezárta a romániai bankszámláját, mert már nem hiszi, hogy bármit is meg fog kapni abból a pénzből, amivel neki tartozik a klub.

Megszerette a várost

A 2016-17-es idény kezdetén a csapathoz csatlakozó kanadai Matt Spafford szintén hasonló tapasztalatokról számolt be, ő egyébként tavaly szeptemberben érkezett és november elején már távozott is a Sportklubtól. A szűk másfél hónapot a csapatnál töltő jégkorongozónak jelen pillanatban is van aktív bankszámlája Romániában, amelyre várja, hogy megkapja azt az összeget, amivel tartozik neki a klub. A játékos érdeklődésünkre e-mailen keresztül elmondta, akár jogi útra is terelné az ügyet – magyarán beperelné a klubot –, ám tudja, hogy milyen sokan szeretik Csíkban a jégkorongot, illetve a csapatot, ezért inkább azt látná szívesen, ha helyes mederbe terelődne a klub jövője. Utóbbihoz Spafford a honlapunkon keresztül a lehető legjobbakat kívánta az érintetteknek. Matt Spafford legjobb tudomásunk szerint jelenleg nem hokizik profi szinten.

Gyorsan terjedhet a rossz hír

A megkérdezettek beszámolói alapján az is kiderült, nemcsak nekik tartozik a klub, hanem minden idegenlégiósnak. Mi több, nem hivatalos forrásból tudjuk, hogy a tavaly nyáron, a Csíkszeredai Városnapokkor, épp születésnapján Csíkszeredába megérkezett – és a szurkolók részéről tortával várt – kanadai edzőnek, Tom McCarthynak is jelentős összeggel (4460 euróval) tartozik a Sportklub.

Tom McCarthy mindössze négy hónapig bírta Csíkszeredában, november végén eléggé furcsa körülmények között távozott a városból, a szétválás valódi okait egyik fél sem hozta nyilvánosságra. Azóta a kispadon a cseh Leo Gudas áll.

A játékosok többsége tehát nem kapta meg a megnyert Román Kupáért járó prémiumot, de akadnak olyanok is, akiknek még ezen felül is jár pénz. Mindezek mellett olyan elvi problémák is felvetődtek, amelyek ma már egy jól működő sportklubnál nem is szabadna felmerüljenek: a játékosok gyakran maguk kell finanszírozzák a sérüléseket követő kezeléseket, sőt olykor a nemzetközi játékoskártyájukat is maguk kellett kifizessék.

A légiósok szerint hosszú távon nem tesz jót a csíkszeredai klubnak, ha elterjed róla, hogy megbízhatatlan a juttatások kifizetése terén, hiszen – a hokisták magyarázata szerint – a „jégkorongtársadalom viszonylag kicsi, ezért gyorsan elterjed más országban is a hír, és ez azt a hatást eredményezné, hogy senki nem szeretne a jövőben a Sportklubhoz leszerződni”.

2010 tavaszán hasonló helyzetben volt a Csíkszeredai Sportklub. Akkor a klubnak bérelmaradásai voltak mind a hazai, mind az idegenlégiós játékosok, illetve az edző felé. A helyzet annyira súlyos volt, hogy a svéd jégkorongozó, Patrick Wallenberg fel is jelentette a klubot a Nemzetközi Jégkorong Szövetségnél a Svéd Jégkorong Szövetségen keresztül. Ennek következtében a klub átigazolási tilalom alá került a külföldi és hazai játékospiacon egyaránt.

Hodos: meg van kötve a kezünk

A téma kapcsán Hodos Lászlót, a Csíkszeredai Sportklub vezetőjét is megszólaltattuk. A klubelnök ezúttal is „diplomatikusan” fogalmazott.  Elmondta, továbbra is fenntartja az állítását, hogy a klub anyagi helyzete stabil, a kellő számú szponzor, támogató rendelkezésre áll.

„Állami klubként mi nem úgy tudjuk a befolyt összegeket elkölteni, mint az egy magánklub esetében lehetséges. Minden kiadásunkat jóvá kell hagyassuk az illetékes minisztériummal, s amikor ez megtörtént, csak akkor tudjuk ténylegesen felhasználni, azaz elkölteni az összeget. Az elmúlt években megváltoztak a vonatkozó jogszabályok, jóval szigorúbbak lettek, ma már a szponzorpénzekből sem lehet úgy kifizetni a játékosokat, mint egy-két évvel ezelőtt” – fejtette ki. Kérdésünkre, hogy milyen megoldást lát a bonyolult ügyintézési helyzetre, amely az anyagiak felhasználását illeti, kiemelte, a magánklubbá alakulás egy lehetséges megoldás lehetne.

Magánklubbá alakulni?

A Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesületének egyik vezetőjét, Szikszai Tamást is felkerestük. Mint kiderült, ő is járható útnak tartja a magánklubbá válást, hiszen „ilyen formában nem közpénzügyi keretek között lenne szabályozva, hogy mire lehet elkölteni az összegeket, és a menedzsment a profi sporthoz méltó módon intézné a pénzügyi kérdéseket”. Szerinte jogilag megvalósítható lenne a magánklubbá alakulás, ugyanakkor nagyon fontos a városi és a megyei önkormányzat támogatása, mert enélkül szinte lehetetlen a kivitelezés.

„Kicsi a város, csak a szponzorokból nem tudnak annyi pénzt előteremteni, amiből fenn is tudnák tartani a klubot, mert nagy költségekről van szó” – húzta alá. Ferencz Hunor, az egyesület másik vezetője szerint a teljes szurkolói közösség támogatja a magánklubbá alakulás ötletét, hiszen ebben az esetben „a pénzt teljesen másképp lehetne lehívni is és elkölteni is”.

Rossz állapotú pálya

Az elmaradt fizetéseken és prémiumokon, illetve a magánklubbá alakulás ötletén túl a Csíkszeredai Sportklub kapcsán egyik fontos kérdés is felmerül: mi legyen az állami tulajdonú, egyre rosszabb állapotba kerülő Vákár Lajos Műjégpályával. Szurkolók és jégkorongozók egyöntetű meglátása szerint a hetvenes években épült létesítmény már nem tudja felvenni a versenyt egy modern jégcsarnokkal, és több téren is felújításra szorul, hogy a szurkolók és a hazai, illetve vendég játékosok egyaránt otthonosan, kényelmesen érezhessék magukat a mérkőzések és edzések alkalmával.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 10., péntek

Szépít a Progym, vagy lezárja a párharcot a Sportklub?

Egy győzelemre van a döntőbe jutástól a Csíkszeredai Sportklub a román felnőtt jégkorongbajnokságban. A három nyert mérkőzésig tartó sorozatban a csíkiak hazai pályán kétszer legyőzték a Progymet. A sorozat szombat este Gyergyószentmiklóson folytatódik.

Szépít a Progym, vagy lezárja a párharcot a Sportklub?
2017. március 08., szerda

Két harmad után támadt fel a Sportklub

Két harmad után még a vendég Gyergyószentmiklósi Progym vezetett szerdán este a Csíkszeredai Sportklub ellen a Vákár Lajos Műjégpályán a román felnőtt jégkorongbajnokság elődöntőjében. A harmadik játékrészben aztán feltámadt a csíki gárda.

Két harmad után támadt fel a Sportklub
Két harmad után támadt fel a Sportklub
2017. március 08., szerda

Két harmad után támadt fel a Sportklub

2017. március 07., kedd

Az első meccset a Sportklub nyerte

Hazai győzelemmel kezdődött a román felnőtt jégkorongbajnokság székelyföldi elődöntője. A három nyert mérkőzésig tartó sorozat első mérkőzésén a Csíkszeredai Sportklub kedden este hazai pályán 6–2-re legyőzte a Gyergyószentmiklósi Progymet.

Az első meccset a Sportklub nyerte
Az első meccset a Sportklub nyerte
2017. március 07., kedd

Az első meccset a Sportklub nyerte

2017. március 07., kedd

Kezdődik a Sportklub–Progym párharc a döntőért

Négy vidéki csapat vehet részt a kedden este kezdődő és az egyik csapat harmadik győzelméig tartó román jégkorongbajnoki elődöntőben. Az már biztos, hogy egy Hargita megyei együttes ott lesz a fináléban.

Kezdődik a Sportklub–Progym párharc a döntőért
2017. március 06., hétfő

Csíkszereda nyerte az U20-as hokidöntőt

Gál Sándor edző tanítványai, a Csíkszeredai ISK csapata nyerte az U20-as korosztályú román jégkorong-bajnokság döntőjét.

Csíkszereda nyerte az U20-as hokidöntőt
Csíkszereda nyerte az U20-as hokidöntőt
2017. március 06., hétfő

Csíkszereda nyerte az U20-as hokidöntőt

2017. március 05., vasárnap

Progym: a fiatalok is legyőzték a Sportult

Győzelemmel hangolt az elődöntőre a Gyergyószentmiklósi Progym a román jégkorongbajnokság alapszakaszának utolsó meccsén. A piros-fehérek a sereghajtót vasárnap is simán megverték.

Progym: a fiatalok is legyőzték a Sportult
Progym: a fiatalok is legyőzték a Sportult
2017. március 05., vasárnap

Progym: a fiatalok is legyőzték a Sportult

2017. március 04., szombat

Vereséggel zárt a Sportklub, tarolt a Progym

Kétgólos hátrányból állt fel a Vákár Lajos Műjégpályán a címvédő Galaci Dunărea, és megszerezte mindhárom pontot a Csíkszeredai Sportklub vendégeként. A Gyergyószentmiklósi Progym kiütéssel nyert a Sportul Studențesc ellen.

Vereséggel zárt a Sportklub, tarolt a Progym
2017. március 02., csütörtök

Zárul a hokibajnokság alapszakasza

Véget ér a román felnőtt jégkorongbajnokság alapszakasza, szombaton és vasárnap lejátsszák az utolsó négy mérkőzést. A Csíkszeredai Sportklub a Galaci Dunăreát fogadja, a Gyergyószentmiklósi Progym pedig a Sportul Studențesc együttesét.

Zárul a hokibajnokság alapszakasza
Zárul a hokibajnokság alapszakasza
2017. március 02., csütörtök

Zárul a hokibajnokság alapszakasza

2017. február 27., hétfő

Izlandon hokiznak a székely lányok

Az izlandi Akureyriben hétfőn kezdődik a divízió 2/B jelű női jégkorong-világbajnokság, amelyen a Csíkszeredai Sportklub játékosaira épített romániai együttes is részt vesz. 

Izlandon hokiznak a székely lányok
Izlandon hokiznak a székely lányok
2017. február 27., hétfő

Izlandon hokiznak a székely lányok

2017. február 26., vasárnap

Kétszáz lőtt gólnál tart a Sportklub

Második meccsén is könnyedén nyert a Csíkszeredai Sportklub a Sportul Studențesc együttese ellen. Míg szombaton huszonhatszor találtak be a kék-fehérek a fővárosiak kapujába, vasárnap tizenöt gólt szereztek a csíkiak.

Kétszáz lőtt gólnál tart a Sportklub
Kétszáz lőtt gólnál tart a Sportklub
2017. február 26., vasárnap

Kétszáz lőtt gólnál tart a Sportklub

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!