„Célom, hogy benn tartsam a csapatot”

„Célom, hogy benn tartsam a csapatot”

Fotó: Pál Árpád

A labdarúgó 3. Liga tavaszi idényében új vezetőedző irányítja a Székelyudvarhelyi FC-t. Vágó Attila korábban több magyar első- és másodosztályos klubot irányított, öt évig pedig a magyar női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is volt. Az 57 éves szakember elsődleges célja kiharcolni az SZFC-vel a bennmaradást.

Zátyi Tibor

2017. január 24., 17:542017. január 24., 17:54

2017. január 24., 19:382017. január 24., 19:38


– Hogyan került a Székelyudvarhelyi FC kötelékébe?

– A Székelyföldi Labdarúgó Akadémiához és a román 3. Ligában szereplő FK Csíkszereda együtteséhez szakmai igazgatóként kinevezték barátomat, Varga Károlyt. Megkeresett, és megkérdezte, volna-e kedvem Székelyudvarhelyre jönni, ahol a harmadosztályban a kiesés szélén álló csapat van, és bent kellene tartani. Egyből igent mondtam. És nem azért, mert Magyarországon nem tudnék máshol elhelyezkedni, hiszen Szegeden, Mosonmagyaróváron és Cigándon is szakmai igazgatói posztot ajánlottak fel nekem. Nem érzem magam olyan idősnek, hogy szakmai igazgató legyek. Mindig vezetőedző voltam, és a pályán érzem jól magam. Kiderül, hogy tudok-e segíteni, nézzük meg az előttünk álló fél évet, sikerül-e bent tartani a csapatot. Ha igen, akkor lehet hosszabb távon is gondolkodni.

– Az Ön szerepének mi a háttere?

– Nem titkolt tény, hogy az FK Csíkszereda fel szeretne jutni a másodosztályba, és szerintem sokat lendítene a székelyföldi labdarúgáson, ha a Sepsiszentgyörgyi OSK bejutna az első osztályba. Összefogás, közös koncepció kell e három város között, hogy legyen egy-egy első-, másod- és harmadosztályos csapat. Sőt szerintem Székelyudvarhely megérdemelne egy másodosztályos csapatot, lenne létjogosultsága. Ehhez azonban komoly összefogásra, együttműködésre van szükség.

– Mennyire ismeri a Székelyudvarhelyi FC-t?

– Felkészültem a csapatból, és megvizsgáltam a bajnokságot is. Két győzelme, két döntetlenje és tíz veresége van az SZFC-nek, tehát egyértelmű erősítésre szorul. A bajnokságban egy kieső már biztos, a Bákói SC. Nem lehetetlen küldetés a kiesés elkerülése, de nem lesz egyszerű sem. A táblázaton tőlünk öt pont távolságra négy csapat is található. Ha a rajtig rendesen felkészülünk, megfelelő igazolásokkal behozható ez a hátrány. Tizennégy forduló van hátra, két csapatot biztosan meg tudunk majd előzni.

– Akkor változások várhatók a keretben?

– Az őszi idényben volt három francia játékos a csapatnál. Ők nem hozták azt a szintet, amit elvártak tőlük, igaz, a csatár lőtt pár gólt. Minden poszton erősítésre van szükség. Kapust kell igazolnunk, a védelembe és a középpályára embert kell hozni. Továbbá egy gólerős csatár nélkül lehetetlen a kiesés elkerülése. A csíkszeredai akadémiával fenntartott jó kapcsolatnak köszönhetően bízom benne, hogy kapunk tőlük két játékost. Olyan labdarúgókra van szükségünk, akik a csapatot hozzá tudják segíteni a bennmaradáshoz. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy három fiatal labdarúgónak állandóan a pályán kell lennie. Ennek függvényében nagyon fontos, hogyan tudunk igazolni. A jelenlegi játékosok zömére a továbbiakban is számítok. Az eddigi játékos-edző, Demény Norbert nagyon fontos láncszem ebben a felállásban. A pályán lévő meghosszabbított kezem, segítőm lesz. Valószínűleg 6–7 játékost kell igazolnunk. Vannak, akik már nem jönnek vissza, vannak, akiket mi nem várunk vissza, tehát megváltozik az SZFC kerete. Ha jól tudunk igazolni és az új játékosokkal elkapjuk a fonalat, akkor vissza tudjuk csalogatni a nézőket is a lelátókra.

– Mi a célja a csapatnál?

– Azért jöttem, hogy az SZFC-t benn tartsam a harmadosztályban és közösen egy olyan csapat alapjait tegyük le, amely a következő bajnokságban már merészebbet tud vállalni, hosszú távon pedig akár a másodosztályba való feljutást is megcélozhatja. Az akadémiákkal közösen dolgozva megvalósítható ez a terv. Hiszen az akadémiáról nem minden gyereket fognak elvinni román és magyar NB1-es klubok, nem mindenki kerül nyugatra. Az akadémiai rendszerben lesznek olyanok, akik az alsóbb osztályokban fognak játszani. Ehhez már nemcsak a szakmai, hanem az anyagi hátteret is meg kell teremteni, erről már sokat egyeztettem Berkeczi Attila elnök úrral, akinek ugyancsak eltökélt célja, hogy a klub benn maradjon. Minden azon múlik, hogy milyen lehetőségei vannak egy csapatnak. Lehetne itt egy olyan csapatot csinálni, amely nem 5, hanem 15 pontot hoz be. Fontos, hogy milyen keretek között mozgunk, azon belül kell kiviteleznünk célunkat. Mert lehetne Magyarországról hozni olyan csatárt, akinek 1500 eurót kellene fizetni havonta, erre azonban jelenleg nincs lehetőség. A kereteinkhez mérten a legjobb igazolásokkal kell egy olyan csapatot összeraknunk, amely benn marad a bajnokságban. Továbbá az is fontos feladat, hogy mi adjuk az ellenfelet Csíkszeredának (az SZFC aktuális ellenfelével a következő fordulóban az FK Csíkszereda játszik – szerk. megj.), így hozzásegíthetjük őket a bajnokság megnyeréséhez, és még jobban megalapozhatjuk a két klub közti jó együttműködést. Én nem fél évre tervezek, nincs kizárva, hogy két-három évig Székelyföldön fogok edzősködni, de ennek az a feltétele, hogy benn marad a csapat. Majd nyáron leülünk, megtárgyaljuk, hogyan tovább. Az csak előrelendíti a székelyföldi labdarúgást, ha Székelyudvarhelyen van egy jó harmadosztályos csapat.

– Gazdag utánpótlása van a Székelyudvarhelyi FC-nek.

– Minden sikeres sportág alapja a gyerek, az utánpótlás. Nagyon örülök annak, hogy itt a felnőttek mellett tíz korosztályos együttes végzi a dolgát. Felügyelni és koordinálni fogom az itteni utánpótlásedzők munkáját, megnézem az edzéseket, egyeztetek velük. Tapasztalatommal, tudásommal és alázatosságommal ott segítek, ahol tudok. Továbbá öt évig voltam a női válogatott szövetségi kapitánya, szívügyem a női labdarúgás, így szeretném – persze ha igény van rá – a Vasas Feminát is segíteni.

– Szegedről jön Székelyudvarhelyre. Hogyan egyeztethető össze az edzősködés a magánélettel?

– Két szent dolog van nálam, a labdarúgás és a család. Fanny lányom többszörös magyar válogatott, az osztrák bajnokság gólkirálya. Nagyobbik fiam, Attila kézilabdaedzőnek tanul, míg Levente jelenleg az NB2-es Szeged játékosa, a nyáron megvan az esélye, hogy az élvonalba igazoljon. Gyerekeim már nagyok, és elindultak az életben. Sok helyen megfordultam már edzőként, feleségem már hozzá van szokva, és megérti, hogy ez a munkám.

Edzőmérkőzés a Sepsi OSK-val
A Székelyudvarhelyi FC hétfőn elkezdte az edzéseket a március elején folytatódó bajnokságra, csütörtökön 17 órától pedig felkészülési meccset játszik a 2. ligás Sepsiszentgyörgyi OSK-val. A műgyepes pályán megrendezendő mérkőzésre a belépés díjtalan.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 10., péntek

Erjesztőtartályok miatt maradt el a mérkőzés

Nem rendezték meg csütörtök délután a Székelyudvarhelyi Vasas Femina II.–Marosvásárhelyi ASA mérkőzést a női labdarúgó Román Kupa nyolcaddöntőjében.

Erjesztőtartályok miatt maradt el a mérkőzés
2017. március 10., péntek

Nehéz meccs vár a csíki futballistákra

Első tavaszi hazai mérkőzésén a Neamț megyei Románvásár csapatát fogadja az FK Csíkszereda a román labdarúgó 3. Ligában. Lengyel Roland vezetőedző szerint nehéz meccsre kell számítani szombaton.

Nehéz meccs vár a csíki futballistákra
Nehéz meccs vár a csíki futballistákra
2017. március 10., péntek

Nehéz meccs vár a csíki futballistákra

2017. március 09., csütörtök

Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai

Hazai pályán játszik a Székelyudvarhelyi FC a labdarúgó 3. Liga 17. fordulójában, szombaton 15 órakor a súlyos anyagi gondokkal küzdő Bákói SC csapatát fogadja a sétatéri stadionban.

Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai
Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai
2017. március 09., csütörtök

Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai

2017. március 08., szerda

Nyert a Bernád a gyergyóremetei Falurészek Kupáján

Tizenegy csapat mérte össze a tudását Gyergyóremetén az immár komoly hagyománnyal rendelkező Falurészek Kupáján. Hatodik alkalommal rendezték meg a kispályás labdarúgótornát, péntektől vasárnapig zajlottak a mérkőzések . 

Nyert a Bernád a gyergyóremetei Falurészek Kupáján
2017. március 08., szerda

Nem volt ellenfele a csíkszentkirályi lánycsapatnak

Megyei szakaszához érkezett a Tymbark-kupával díjazott gyermeklabdarúgó-torna. A legkisebbek, az U8-as korosztály legjobbjai Csíkszentkirályon találkoztak.

Nem volt ellenfele a csíkszentkirályi lánycsapatnak
2017. március 07., kedd

Kápolnásfalu és Csíkszentkirály lánycsapatai jutottak a döntőbe

Gyergyóholló volt a házigazdája az 5–8. osztályos falusi iskolák női csapatai számára kiírt bajnokság megyei szakaszának.

Kápolnásfalu és Csíkszentkirály lánycsapatai jutottak a döntőbe
2017. március 06., hétfő

Élre állt a Vasas Femina II.

Bravúros győzelmet aratott szombaton a Székelyudvarhelyi Vasas Femina II. a Szatmárnémeti Junior otthonában. A női labdarúgó 1. Liga 8. fordulójában rendezett mérkőzés szünetében még kétgólos hátrányban volt, de végül 4–2-re nyert.

Élre állt a Vasas Femina II.
Élre állt a Vasas Femina II.
2017. március 06., hétfő

Élre állt a Vasas Femina II.

2017. március 05., vasárnap

Sereghajtóként az ASA pontot rabolt a Steauától

Hatékony játékával a Marosvásárhelyi ASA pontot szerzett a Bukaresti Steaua otthonában a labdarúgó 1. Liga alapszakaszának 26., utolsó fordulójában.

Sereghajtóként az ASA pontot rabolt a Steauától
2017. március 03., péntek

Pontszerzéssel kezdett az SZFC

Két ellentétes félidőt játszott a labdarúgó 3. Liga 16. fordulójában a Székelyudvarhelyi FC, pénteken délután a táblázaton ötödik Románvásári VSK otthonában 1–1-re végzett a házigazdával.

Pontszerzéssel kezdett az SZFC
Pontszerzéssel kezdett az SZFC
2017. március 03., péntek

Pontszerzéssel kezdett az SZFC

2017. március 03., péntek

Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda

Győzelemmel kezdte a tavaszi idényt a román labdarúgó 3. Ligában az FK Csíkszereda. A 1. csoport éllovasa a csoport harmadik helyén álló Atletico Vaslui otthonában győzött 1–0-ra.

Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda
Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda
2017. március 03., péntek

Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!