Székelyföldi alközpontot indítana a Puskás-akadémia

Székelyföldi alközpontot indítana a Puskás-akadémia

Székelyföldi alközpontot szeretne indítani a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. Ennek érdekében Erdélyben járt Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya.

Dobos László

2011. november 24., 18:202011. november 24., 18:20

2011. november 24., 19:522011. november 24., 19:52

Gellei Imre kellemes élményekkel távozott Csíkszeredából

Gellei jelenleg a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Szakmai Irányító Testületének elnöke, és Szondy Zoltánnak, a Csíkszeredai VSK szakosztályvezetőjének meghívására érkezett Székelyudvarhelyre, illetve Csíkszeredába. A neves szakember Tajti József edző és Toró Tamás, az EMNT sportbizottságának vezetője társaságában a Székelyhon.ro szerkesztőségébe is betért. Gellei Imrét kérdeztük.

Nagy megtiszteltetés az erdélyiek számára, hogy ide látogatott Gellei Imre, a magyar labdarúgó szakemberek egyik legjelesebb képviselője. Mi járatban Székelyföldön?

– A felcsúti Puskás Ferenc-akadémia képviselőiként vagyunk itt Tajti József kollégámmal, az akadémia operatív igazgatójával, és azzal a szándékkal érkeztünk, hogy körülnézzünk Székelyföldön, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, ahol az adódó lehetőségek felől érdeklődtünk. Tapogatózó tárgyalások már ezt megelőzően történtek, itteni barátaink voltak nálunk a felcsúti akadémián, most mi viszont azzal a határozott szándékkal jöttünk, hogy eldöntsük, hol tudunk egy alközpontot nyitni. Az a feladatunk, hogy felmérjük a lehetőségeket, és adjunk tájékoztatást annak a grémiumnak, annak a kuratóriumnak, amely el fogja dönteni, hol és hogyan gondolják az együttműködést.

– Melyek az első tapasztalatok?

– Úgy gondolom, hogy mindkét helyszínen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában is más-más lehetőségek kínálkoznak, hiszen gyerekfutballról, gyerekekről van szó, gyerekeknek a beiskolázásáról, felkarolásáról, képezéséről. Mi Székelyföldre hazajövünk, úgy gondolom, mi itthon vagyunk. Azokat a szakmai feltételeket szeretnénk itt biztosítani, amit esetleg a négy-öt év tapasztalatából el tudunk hozni az akadémiáról. Tudjuk, hogy rendkívüli tehetséges, odaadó fiúkkal lesz dolgunk, hiszen van már nekünk Farkaslakáról egy olyan gyerekünk, aki annyira reményteljes, hogy akár a korosztályos válogatottjainkat is fogja erősíteni. Magyari Szilárdnak hívják a fiatalembert. Bízunk abban, hogy jó fogadtatásban részesült majd az itteni tapasztalataink alapján készülő anyag. Gratulálunk a csíkszeredai városvezetésnek, hogy fejlesztették sportbázisaikat, pályáikat, láttuk ezeket a csodálatos katolikus iskolákat, a Márton Áront és a Segítő Máriát, ahol európai szintű oktatás zajlik. A tapasztalatok alapján mindenképpen továbbgondolásra érdemes a mi kapcsolattartásunk.

– Szakemberek szempontjából hogy áll a székelyföldi foci? Mit tapasztaltak?

– Most elsősorban az infrastrukturális hátteret, a lehetőséget néztük meg. Azt a humán erőforrást, ami itt van, szeretnénk mi közös tárházunkba behozni. A helyi erő nagyon fontos, nagyon értékes. Bízunk benne, hogy mi is tudunk valami olyan szervezettséget hozni, ami azt jelenthetné, hogy egyformán tudjuk képezni a mi kisgyerekeinket. Jó volt tapasztalni, hogy itt iskolabuszok járnak, ez nagy hasznára lehet a leendő központnak, hisz ezekkel az eldugott kis településeken lévő gyermekekhez is el tudnánk jutni. Ezeket az iskolabuszokat nálunk, Magyarországon is be kellene vezetni.

– Mikorra várhatók konkrét lépések a Puskás-akadémia székelyföldi alközpontjával kapcsolatban?

– Szerintem egy-két hónapon belül döntés születik az akadémia grémiumában, és a tervek szerint jövő szeptemberre gondoljuk az indulást. Hogy milyen nagyságrendű, milyen mértékű, ez egy közös megbeszélés tárgya kell hogy legyen.

– A pár napja közzétett FIFA világranglista szerint Magyarország húsz hellyel előzi meg Romániát. Mindkét csapat ugyanabba a vb-selejtező csoportba került. Gellei Imre 2001-ben annak a magyar válogatottnak volt a szövetségi kapitánya, mely Budapesten 2–0-ra kikapott a románoktól. Nem szép emlék ugyan, de hogyan emlékszik vissza erre?

– Nagyon érdekes történet ez, hiszen akkor az utánpótlás-válogatott élén voltam, és hét közben dr. Bozóky Imre MLSZ-elnök úr felhívott, közölte, hogy át kellene vegyem a szövetségi kapitányi tisztet. Ezt megelőzően, az MTK és a Vasas vezetőedzőjeként már kétszer voltam hasonló helyzetben, de elegánsan elutasítottam a felkérést. Harmadik felkérésre, mivel a szövetség alkalmazottja voltam, elvállaltam. Ma is ezt tenném. Akkor nagyon tehetséges, reményteljes fiatal válogatottat hagytam ott a nagy válogatottért, amit ma sem bánok. Ugyan kikaptunk akkor egy nagyon jó román válogatottól, amely azon a meccsen jobban is játszott, mint mi. Nem sokkal később nagyon jó meccset játszottunk az olaszokkal, s bár 1–0-ra kikaptunk Pármában, teljesen egyenrangú volt a játékunk az övékkel szemben. E két mérkőzést követően kértek fel, hogy huzamosabb ideig vállaljam a szövetségi kapitányi posztot. Visszatérve az akkori magyar-románra, a barátság megmaradt, hiszen jó kapcsolatunk van a Hagi-akadémiával, a mi gyerekeink rendszeresen eljárnak a Hagi-tornára Konstancára.

– Milyen eséllyel indul a magyar válogatott a 2014-es vb-selejtezőkön?

– Én úgy gondolom, hogy Egervári Sándor nagyon jól összerakta ezt a mai magyar válogatottat. Itt most nem 11 játékos alkotja ezt a csapatot, hanem többen vagyunk. Egy kicsivel most nagyobb reményeink is vannak arra, hogy a második helyet megszerezzük. Bár ha úgy játszunk, mint a hollandokkal hosszú ideig a kinti mérkőzésen, akkor minden megtörténhet. A futball ilyen. Kiegyenlítődtek az erőviszonyok, a románok, a magyarok és a törökök hasonló játékerőt képviselhetnek, így nagyon fontos a pillanatnyi forma és az elszántság, az a határozottság, amivel – úgy gondoljuk – mi most talán rendelkezünk.

– Köszönjük a beszélgetést!

– Mi köszönjük a lehetőséget, és bízok abban, hogy a jégkorong mellett elfér a labdarúgás is. Mi azt szeretnénk, ha az akadémiánkon nem csak sportolni tanítanánk meg majd a gyerekeket, hanem emberségre, magyarságtudatra is.


Az akadémia fontos láncszemei a jól képzett szakemberek

Tajti József, a felcsúti Puskás Akadémia operatív igazgatója, neves futballedző a leendő szerkezeti felépítésről tájékozódott. Tajti szerint felmérték az itteni helyzetet, tisztában vannak az infrastrukturális lehetőségekkel. „Most már az a feladat, hogy megtaláljuk a lehető legjobb szakember-gárdát ennek kivitelezésére. Ennek fontos láncszeme a megfelelő szakemberképzés\" – nyilatkozta Tajti.

Toró Tamás, az EMNT sport-stratégiáért felelős vezetője szerint Székelyföld megérett arra, hogy egy ilyen labdarúgó akadémiája legyen. „Az itteni félmilliós Anyaországnak, a székelyföldi gyerekeknek adjunk lehetőséget kibontakozni. Tehetséges gyerekeink ne Iaşi-ba és ne a konstancai futballakadémiákra menjenek, hanem a Puskás-akadémiára. Itt van a kettős állampolgárság lehetősége, már nincsenek korlátok. Távlati tervként, a hoki mintájára el szeretnénk elérni, hogy Székelyföldnek legyen legalább egy NB II-es csapata a magyar labdarúgó-bajnokságban” – mondta Toró Tamás.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 10., péntek

Erjesztőtartályok miatt maradt el a mérkőzés

Nem rendezték meg csütörtök délután a Székelyudvarhelyi Vasas Femina II.–Marosvásárhelyi ASA mérkőzést a női labdarúgó Román Kupa nyolcaddöntőjében.

Erjesztőtartályok miatt maradt el a mérkőzés
2017. március 10., péntek

Nehéz meccs vár a csíki futballistákra

Első tavaszi hazai mérkőzésén a Neamț megyei Románvásár csapatát fogadja az FK Csíkszereda a román labdarúgó 3. Ligában. Lengyel Roland vezetőedző szerint nehéz meccsre kell számítani szombaton.

Nehéz meccs vár a csíki futballistákra
Nehéz meccs vár a csíki futballistákra
2017. március 10., péntek

Nehéz meccs vár a csíki futballistákra

2017. március 09., csütörtök

Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai

Hazai pályán játszik a Székelyudvarhelyi FC a labdarúgó 3. Liga 17. fordulójában, szombaton 15 órakor a súlyos anyagi gondokkal küzdő Bákói SC csapatát fogadja a sétatéri stadionban.

Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai
Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai
2017. március 09., csütörtök

Megoldódni látszanak az SZFC kapusgondjai

2017. március 08., szerda

Nyert a Bernád a gyergyóremetei Falurészek Kupáján

Tizenegy csapat mérte össze a tudását Gyergyóremetén az immár komoly hagyománnyal rendelkező Falurészek Kupáján. Hatodik alkalommal rendezték meg a kispályás labdarúgótornát, péntektől vasárnapig zajlottak a mérkőzések . 

Nyert a Bernád a gyergyóremetei Falurészek Kupáján
2017. március 08., szerda

Nem volt ellenfele a csíkszentkirályi lánycsapatnak

Megyei szakaszához érkezett a Tymbark-kupával díjazott gyermeklabdarúgó-torna. A legkisebbek, az U8-as korosztály legjobbjai Csíkszentkirályon találkoztak.

Nem volt ellenfele a csíkszentkirályi lánycsapatnak
2017. március 07., kedd

Kápolnásfalu és Csíkszentkirály lánycsapatai jutottak a döntőbe

Gyergyóholló volt a házigazdája az 5–8. osztályos falusi iskolák női csapatai számára kiírt bajnokság megyei szakaszának.

Kápolnásfalu és Csíkszentkirály lánycsapatai jutottak a döntőbe
2017. március 06., hétfő

Élre állt a Vasas Femina II.

Bravúros győzelmet aratott szombaton a Székelyudvarhelyi Vasas Femina II. a Szatmárnémeti Junior otthonában. A női labdarúgó 1. Liga 8. fordulójában rendezett mérkőzés szünetében még kétgólos hátrányban volt, de végül 4–2-re nyert.

Élre állt a Vasas Femina II.
Élre állt a Vasas Femina II.
2017. március 06., hétfő

Élre állt a Vasas Femina II.

2017. március 05., vasárnap

Sereghajtóként az ASA pontot rabolt a Steauától

Hatékony játékával a Marosvásárhelyi ASA pontot szerzett a Bukaresti Steaua otthonában a labdarúgó 1. Liga alapszakaszának 26., utolsó fordulójában.

Sereghajtóként az ASA pontot rabolt a Steauától
2017. március 03., péntek

Pontszerzéssel kezdett az SZFC

Két ellentétes félidőt játszott a labdarúgó 3. Liga 16. fordulójában a Székelyudvarhelyi FC, pénteken délután a táblázaton ötödik Románvásári VSK otthonában 1–1-re végzett a házigazdával.

Pontszerzéssel kezdett az SZFC
Pontszerzéssel kezdett az SZFC
2017. március 03., péntek

Pontszerzéssel kezdett az SZFC

2017. március 03., péntek

Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda

Győzelemmel kezdte a tavaszi idényt a román labdarúgó 3. Ligában az FK Csíkszereda. A 1. csoport éllovasa a csoport harmadik helyén álló Atletico Vaslui otthonában győzött 1–0-ra.

Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda
Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda
2017. március 03., péntek

Nyert Vasluiban az FK Csíkszereda

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!